Mascha’s dagen waren geteld totdat verzekeraar beslissing terugdraaide
Zorgverzekeraar ASR gaat toch de mogelijk levensverlengende behandeling vergoeden voor de 32-jarige kankerpatiënt Mascha uit Almere. Dit was aanvankelijk geweigerd vanwege de kleine slagingskans, maar het verhaal van de jonge moeder ging uiteindelijk viraal. Nu is de beslissing teruggedraaid, en is Mascha “onwijs blij en dankbaar voor ieders hulp”. Dit meldt RTL Nieuws.
De behandeling die uitgevoerd zou worden in het Antoni van Leeuwenhoek, was haar laatste kans op levensverlenging. Maar de verzekeringsmaatschappij wilde niet de TIL-therapie vergoeden, en Mascha mocht het ook niet zelf betalen.
Viraal
Haar verdriet was immens toen ze realiseerde dat haar leven een stuk korter werd door deze beslissing. Vooral omdat ze als jonge moeder een kleuter van 5 jaar en een baby van 5 maanden zou achterlaten. Het verdriet uitte Mascha op TikTok, waar het filmpje viraal ging en een gesprek met RTL Nieuws opleverde.
Toen kreeg ze bericht dat RTL Nieuws contact had gezocht met ASR wat had geleid tot een positieve conclusie. “We hebben het verzoek nogmaals bekeken en hoewel we deze behandeling normaal gesproken niet vergoeden, willen we dit in haar situatie alsnog doen.”
Constant gevecht
De Almeerse is al zes jaar lang aan het vechten tegen kanker, waarbij het tot vier keer toe terugkeerde. Ook tijdens haar laatste zwangerschap keerde de kanker weer terug. Hierdoor moest ze eerder bevallen zodat nieuwe uitzaaiingen zoveel mogelijk gelimiteerd werden.
Gelukkig is Tyler nu al 5 maanden oud, maar Mascha ging een zware tijd tegemoet na de bevalling. Uiteindelijk mocht deze behandeling niet baten en zou ze binnen een paar maanden of paar jaar doodgaan. Dit was haar toekomst totdat haar behandelend arts de TIL-therapie voorstelde.
Punt aan de horizon
Mascha is nu veel positiever: “Als dit aanslaat is er een kans op totale genezing. En daarom denk ik, en hoop ik, dat dat kan gebeuren.” Met haar verhaal wil ze anderen helpen. “En dat de zorgverzekeraars verder gaan kijken dan alleen de cijfers. Dat ze de mens achter de cijfers gaan zien.”
Door: Nationale Zorggids