Yes, vakantie! Hier moet je aan denken bij het verzekeren van medische zorg
De meivakantie is net begonnen, wat hopelijk een leuke tijd gaat worden. Helaas kan het zo zijn dat je medische zorg nodig hebt. Heeft je verzekering jou genoeg gedekt? Hier zijn wat dingen waar je op moet letten bij zorgkosten in het buitenland volgens Radar.
Gelukkig geeft elke Nederlandse zorgverzekering werelddekking voor spoedeisende medische zorg. De ziekenhuiskosten worden dan (deels) vergoed vanuit de zorgverzekering wanneer je een ongeluk krijg of ernstig ziek wordt tijdens je vakantie. Alleen in het geval van spoedeisende hulp wordt het vergoed.
Soms wordt een behandeling alleen deels vergoed, doordat de zorgverzekeraar de vergoeding baseert op wat het in Nederland zou kosten. Volgens Joyce Donat van de Consumentenbond zijn de kosten in Europa grotendeels vergelijkbaar met die van Nederland. Maar in landen zoals Oostenrijk en de VS zijn de zorgkosten veel hoger, waardoor je zelf moet bijbetalen.
In Nederland betaal je bijvoorbeeld voor een operatie aan een blindedarmontsteking 2.500 euro. In de VS kost dit 50.000 euro. Wanneer je niet aanvullend bent verzekerd kan het zijn dat je zelf het verschil moet betalen.
Europese Zorgpas
Zorg dat je een European Health Insurance Card (EHIC) hebt wanneer je op vakantie gaat in Europa. Deze kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar. Hiermee kunnen hulpverleners in het buitenland zien dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Dan hoef je geen geld voor te schieten als je hulp krijgt.
De pas is geldig in de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. In andere landen kan het zijn dat je andere documenten moet aantonen om te laten zien dat je verzekerd bent, zoals een 111-formulier of een verzekeringsverklaring. Je kan hierover meer informatie opvragen bij je zorgverzekeraar.
Ook kun je altijd een kopie meenemen van je laatste polisbladen van de reis- en zorgverzekering, zodat je belangrijke gegevens en telefoonnummers bij de hand hebt. Vooral als je geen Europese zorgpas hebt is dit belangrijk.
Privéklinieken
Daarnaast moet je goed letten op het verschil tussen de kosten van een staatsziekenhuis en een privékliniek. Terwijl je voor een gebroken been in Nederland zo’n 3.000 euro betaald, betaal je hiervoor in een Oostenrijkse privékliniek 10.000 euro.
Vaak komen toeristen in Spanje ook terecht in privéklinieken. Naast de hoge kosten, is bij een deel van deze instellingen de Europese zorgpas ook niet geldig.
Hierdoor moeten eerst alle kosten worden voorgeschoten en kan pas achteraf een vergoeding aangevraagd worden. Hierbij moet je alle verkregen documenten van de behandeling opsturen, zoals originele rekeningen en verwijsbriefjes.
Afweging
Met bovenstaande informatie kun je de afweging maken om je aanvullend te verzekeren. Je kunt je afweging baseren op het vakantieland en de bijbehorende risico’s, zoals de activiteiten die je zult ondernemen.
Je hebt verschillende opties bij het kiezen van een aanvullende verzekering. Zo kun je voor een optie gaan die bepaalde geneeskundige kosten in het buitenland dekt. De kosten hiervan verschilt ook per zorgverzekeraar.
Daarnaast kun je ook kiezen voor een reisverzekering die ook medische ongevallen dekt. De Consumentenbond zegt dat zo’n verzekering meer voordelen kan hebben dan een aanvullende zorgverzekering. Terwijl een aanvullende zorgverzekering alleen medische kosten dekt, worden reis- en verblijfkosten aanvullend gedekt door een reisverzekering
Hieronder is een overzicht die laat zien welke aanvullende verzekering welke medische kosten dekt:
Aanvullende zorgverzekering | Reisverzekering |
Extra vergoeding medische kosten, afhankelijk van het pakket bij je zorgverzekeraar. Voorbeeld: spoedeisende hulp tot 200 procent van het Nederlandse tarief. |
Kosten van medisch vervoer naar Nederland, ook als je in Nederland niet opgenomen hoeft te worden.
|
Niet-spoedeisende zorg vooraf afgesproken met je zorgverzekeraar.
|
Re-evacuatie, bijvoorbeeld als je na medische hulp in het buitenland weer terug wil naar je vakantiebestemming.
|
Kosten van medisch vervoer naar Nederland als je in Nederland meteen wordt opgenomen in een zorginstelling.
|
Extra reis- en verblijfskosten, bijvoorbeeld als iemand in het ziekenhuis belandt en de familie naar een hotel in de buurt verhuist of de vakantie moet verlengen. |
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch
Klik hier voor meer informatie over EHIC