Een kwart van de Nederlanders kiest voor komend jaar een verhoogd eigen risico, in ruil voor een korting op de zorgpremie. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Zorgwijzer.
Dat zoveel meer verzekerden hun eigen risico verhogen is opvallend, want veel zorgverzekeraars hebben de hoogte van de korting juist verlaagd. Het is tot het einde van het jaar mogelijk om over te stappen van zorgverzekering.
Statistieken eigen risico
Uit statistieken van Zorgwijzer blijkt dat maar liefst 22,1 procent van de Nederlanders kiest voor het maximale eigen risico van 885 euro. 3,2 procent kiest voor een ander eigen-risicobedrag, zoals 485 of 585 euro. Vorig jaar koos 12,8 procent van de verzekerden bij Zorgwijzer voor een verhoogd eigen risico. Dat aantal is nu dus praktisch verdubbeld. Uit officiële cijfers in de Monitor Zorgverzekeringen van de NZa blijkt dat 14 procent van de Nederlanders op dit moment een verhoogd eigen risico heeft.
Noodgedwongen bezuiniging
Koen Kuijper, zorgexpert bij Zorgwijzer, maakt zich zorgen over de toename van het aantal mensen dat het eigen risico durft te verhogen. “Vanwege stijgende energiekosten, duurdere boodschappen en nu ook de hogere zorgpremie zitten nog meer mensen financieel in het nauw. Daardoor wordt sneller de keuze gemaakt om het eigen risico te verhogen en zo te besparen op de premie.” Het eigen risico is een drempelbedrag dat verzekerden betalen als er kosten worden gemaakt die onderdeel zijn van het basispakket, zoals een behandeling in het ziekenhuis, medicijnen of een bloedonderzoek.
Gokken
Het vrijwillig verhogen van het eigen risico blijft een gok. Wie gezond is en weinig zorg nodig heeft, kan met een hoger eigen risico geld besparen. “Maar voor wie het financieel zwaar heeft, is dat niet zonder gevaar”, waarschuwt Kuijper. “Als je geen 885 euro op de plank hebt liggen, kom je in de problemen zodra je medische zorg nodig hebt”.
Een verhoogd eigen risico kan het mijden van zorg bovendien verder in de hand werken. De financiële drempel om zorg te gebruiken ligt namelijk nog hoger. Daarom heeft de Tweede Kamer al een tijd geleden besloten om het eigen risico te bevriezen. De keuze om naar een arts te gaan mag namelijk nooit een financiële afweging zijn.
Kortingen verlaagd
Verzekeraars hanteren een korting tussen de 180 en 300 euro per jaar bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro. De kortingen liggen komend jaar bij meerdere verzekeraars echter een stuk lager.
Onder meer Anderzorg, FBTO, De Friesland, Interpolis, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hebben de korting met 20 tot 120 euro verlaagd in 2023.
Door: Nationale Zorggids