De premie voor de zorgverzekering zal het komende jaar voor veel verzekerden waarschijnlijk omhooggaan met ruim 10 euro per maand, melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving hierover van De Telegraaf. De stijging is vooral het gevolg van de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector.
Het kabinet stelt elk jaar de rekenpremie voor de verplichte basisverzekering vast op basis van de verwachte zorgkosten. Het is een indicatie voor de zorgverzekeraars om hun zorgpremie te bepalen. Zorgverzekeraars mogen zelf weten of ze de premie voor de zorgverzekering verhogen met ruim 10 euro of daaronder blijven. Ze zouden dan hun reserves kunnen aanspreken.
Ook mogen ze de premie nog verder verhogen dan de ruim 10 euro die het ministerie van Volksgezondheid als richtlijn aanhoudt. Binnen het ministerie gaat men ervan uit dat zorgverzekeraars dat niet snel doen vanuit concurrentie-oogpunt. Een woordvoerster van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt evenwel dat dit wel gebeurt en dat zorgverzekeraars zelfstandig hun eigen afweging maken.
Basispremie
De gemiddelde basispremie kan na de stijging uitkomen op 137 euro per maand. De officiële cijfers komen met Prinsjesdag naar buiten. Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de hoogte van hun premies bekend. Verzekerden kunnen dan kijken of ze in het volgende jaar willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Bovenop de basisverzekering komen nog premies voor aanvullende verzekeringen die mensen vrijwillig kunnen afsluiten. De hoogte van de premies en de voorwaarden voor deze verzekerde zorg verschillen per zorgverzekeraar.
Het ministerie van Volksgezondheid had eerder dit jaar al gemeld dat de zorgpremie omhoog zou gaan, onder meer omdat er hogere lonen worden doorgevoerd voor medisch personeel. Voor de loonsverhoging is politiek en ook maatschappelijk breed draagvlak.
DSW Zorgverzekeraar
DSW Zorgverzekeraar komt traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premie voor het volgende jaar naar buiten, op de vierde dinsdag in september. Een woordvoerder van de verzekeraar kan niks zeggen over de hoogte. De berekening hangt af van de onderbouwing van het ministerie voor de geraamde zorgkosten en daarbij heeft elke verzekeraar te maken met zijn eigen financiële positie.
Door: ANP