Van 2019 tot en met 2021 deden in totaal bijna 40.000 mensen mee aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). In 2021 kwamen er in totaal 22.000 nieuwe deelnemers bij, van wie 12.000 in de laatste vier maanden van het jaar. Dit meldt het RIVM dat hier ieder halfjaar een monitor over uitbrengt.
Een Gecombineerde Leefstijlinterventie is een programma dat mensen begeleiding en advies geeft over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Sinds 2019 wordt GLI onder voorwaarden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Deelnemers hebben een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Sterke mate van overgewicht bij de start
Sinds augustus 2021 moeten behandelaren informatie over de interventie bijhouden in een GLI-register. Hierin staat informatie over de deelnemers, de groepen en de behandelaren. Op 31 januari 2022 stonden hierin gegevens van 1.795 deelnemers. Deelnemers hebben gemiddeld een hoge Body Mass Index (BMI van 36) bij de start van het programma. 20 procent van de deelnemers heeft bij de start zelfs een BMI van ten minste 40. Dit betekent dat veel deelnemers ook in aanmerking komen voor een behandeling voor obesitas (zwaar overgewicht) zoals een intensieve GLI, medicatie of een maagverkleining. Of de BMI lager wordt na het volgen van een GLI is nog niet in de cijfers terug te zien. Het is te vroeg om daar conclusies over te trekken.
In 2021 deden flink meer mensen mee
Het RIVM verwachtte in 2018 dat jaarlijks ongeveer 23.000 personen zouden beginnen met een GLI-programma. In de jaren 2019 en 2020 lag het aantal deelnemers veel lager dan verwacht. Dat kwam onder meer door de coronapandemie. In 2021 groeide het aantal deelnemers daarentegen sterk met in totaal 22.000 in dat jaar. Het aantal deelnemers is in 2021 bijna hetzelfde als voor dat jaar verwacht werd.
Vier GLI-programma’s
Op dit moment zijn er vier erkende GLI-programma’s waarvoor de kosten vergoed worden. Dit zijn CooL, Beweegkuur, SLIMMER en Samen Sportief in Beweging (SSiB). De laatstgenoemde recentelijk pas erkend en daarom nu voor het eerst opgenomen in dit onderzoek.
Door: Nationale Zorggids