De vlag ging voor veel mensen nog net niet uit toen tijdens de laatste persconferentie werd verteld dat mondkapjes vanaf 25 februari 2022 geen verplichting meer zullen zijn. Hoewel, niet op alle locaties. In het Openbaar Vervoer zullen mondkapjes de komende tijd nog wel een verplichting blijven. Daarnaast is ook geadviseerd aan de meest kwetsbaren van de samenleving om eventueel op drukke locaties nog steeds een mondkapje te dragen. Voorlopig zullen de mondkapjes dan ook nog niet volledig uit het straatbeeld verdwijnen. En ook na al die tijd went dat niet.
Een mondkapje is niet alleen vaak onprettig om te dragen, maar het kan ook nog eens irritaties opleveren van de huid. Het langdurig dragen van een mondkapje kan veel huidproblemen veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij onze zorgmedewerkers die al twee jaar tijd, dag in en dag uit beschermende kledij dragen. Maar wat doe je ertegen?
Hoe wordt de huidirritatie veroorzaakt?
Mensen met een gevoelige huid weten maar al te goed hoe ze huidirritatie kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van gezichtsverzorgingsproducten met kunstmatige toevoegingen zoals parfum. Er zijn veel goede, kwalitatieve merken die huidirritatie voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan Clinique die zich onder andere op de gevoelige huid richt. Deze dingen hebben echter weinig effect als de irritatie door externe factoren wordt veroorzaakt. Bijvoorbeeld door het dragen van een mondkapje. In dat geval zal een serum wel helpen om de huid tot rust te laten komen, maar moet ook de oorzaak worden aangepakt voor een blijvend resultaat.
Maar hoe doe je dat als je het mondkapje wel móet dragen? Huidproblemen door het dragen van een mondkapje kunnen verschillende oorzaken hebben. Allereerst de wijze waarop een groot deel van het gezicht wordt ‘afgedekt’ en daardoor dus een soort broedplaats vormt voor bacteriën. Ook is er sprake van wrijving langs het gezicht. Bij een al gevoelige huid kan dit er toe leiden dat het gezicht enorm snel uitdroogt.
Mogelijke oplossingen
We weten hoe het wordt veroorzaakt, maar hoe los je het op als je het mondkapje wel gewoon nog nodig hebt? We hebben een aantal mogelijke oplossingen voor je op een rijtje gezet:
- Begin in elk geval met het dragen van een schoon mondkapje. Het is opvallend hoe vaak mensen een mondkapje vaker dan één keer gebruiken. Dat is niet alleen onfris en slecht voor de huid, maar leidt er ook nog eens toe dat het kapje veel minder bescherming zal bieden. Daarom is het belangrijk om stoffen exemplaren na het dragen direct bij de was te gooien en op minimaal 60 graden te wassen en papieren exemplaren na ieder gebruik direct weg te gooien en te vervangen voor een nieuwe.
- Schaf een goed mondkapje aan van een fijn materiaal. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten mondkapjes in omloop. Het is belangrijk om bij herbruikbare exemplaren voor fijne en luchtige stoffen te kiezen. Denk hierbij aan zijde en satijn. Deze zitten veel prettiger, zorgen voor minder wrijving en de poriën worden minder strak afgesloten.
- Verzorg de huid wat intensiever na het dragen van een mondkapje. Reinig de huid minimaal tweemaal per dag zorgvuldig en voed deze met een verzachtende en hydraterende crème.