onverklaarbare klachten

Als je een knie stoot en er een pijnlijke blauwe plek ontstaat, dan is dat niet fijn maar wel duidelijk. Ook is het niet zo vreemd dat je last hebt van hoofdpijn na een drukke werkdag opgevolgd door een feestje. Maar wat als dergelijke klachten ontstaan zonder dat daar iets aan vooraf is gegaan?

Onverklaarbare klachten komen veel voor

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van onverklaarbare lichamelijke of mentale klachten. Je hebt pijn of zit even niet zo lekker in je vel, zonder dat je daar een duidelijke oorzaak aan kan koppelen. Zoals op GGZ Standaarden is te lezen, blijkt uit onderzoek dat maar liefst 90% van de bevolking de afgelopen twee weken last heeft gehad van lichamelijke klachten. Daarnaast gaan 40% van de huisarts bezoekjes over klachten waar geen duidelijke oorzaak voor wordt gevonden. Met andere woorden: onverklaarbare klachten komen veel voor, en de kans dat jij er wel eens mee te maken hebt is groot. Hoewel het lang niet altijd ernstig en langdurig van aard is, blijven veel mensen er toch lang mee rondlopen en maken ze zich veel zorgen. 

Ernstig of onschuldig

De onverklaarbare klachten kunnen van verschillende aard zijn. Denk aan onderhuidse pijn, steken, gewrichtspijn of kramp. Maar ook zaken als hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen komen veel voor. Voor een huisarts kan het moeilijk zijn om hier een oorzaak aan te koppelen. Als gevolg hiervan ga je zelf op zoek achter de computer. Natuurlijk blijken de meest vreselijke ziektebeelden deze symptomen te hebben. Het gevolg is dat de focus nog meer op de klachten komt te liggen. Het is vaak niet zozeer de initiële pijn die het probleem vormt, maar de onzekerheid die hieruit voortkomt. Je gaat je ernstige zorgen maken en de klachten zullen eerder verergeren dan verminderen. Dit terwijl er misschien niets noemenswaardig aan de hand is.

Een zelftest kan duidelijkheid geven

Als je via de reguliere zorg vastloopt, kun je gelukkig zelf nog een hoop doen. Voor veel medische klachten bestaan er namelijk zelftesten. Zo kun je op yourshealthtest.nl tal van testen bestellen die inzicht geven in jouw gezondheid. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat jouw vage klachten worden veroorzaakt door een vitaminegebrek of tekort aan stoffen als ijzer en jodium. Een zelftest kan hier duidelijkheid over geven. Anderzijds is het ook mogelijk dat je darm microbioom verstoord is of je hormoonhuishouding niet op orde is. Dit soort problemen kunnen een test allemaal aantonen en daarmee kunnen je klachten tastbaar worden. 

Met het testresultaat kun je aan de slag

Wat de uitkomt van een zelftest ook is, het geeft je handvatten om mee aan de slag te gaan. Als het resultaat negatief is dan kun je bepaalde aandoeningen dus uitsluiten. Is het positief dan kun je daarmee aan de slag gaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat onverklaarbare klachten als vermoeidheid en concentratieproblemen worden veroorzaakt door een vitamine D tekort. Als inderdaad uit de testresultaten naar voren komt dan kun je hier wat aan doen, door supplementen te slikken en meer naar buiten te gaan. Ook kan het je iets concreets geven om toch de huisarts weer te bezoeken. Meten is immers weten.