Zorgverzekeraar Menzis vraagt foto’s van de ‘mislukte’ borsten van een vrouw. Omdat ze borstkanker had, onderging ze een amputatie. Ze kreeg implantaten, maar die hebben de nodige cosmetische schade aangericht. Een plastisch chirurg drong aan op een hersteloperatie, die door Menzis vergoed werd. Maar de zogenoemde ‘DIEP-lap’-operatie met eigen weefsel uit de buik, riep bij de 51-jarige vrouw veel twijfels op. Met name omdat ze niet nog eens een ingrijpende operatie wilde ondergaan. Liever gaat ze voor lipofilling, maar de verzekeraar wil eerst foto’s van haar borsten zien voordat deze toestemming geeft voor vergoeding. Dit meldt Linda.
“Ik moet eerst foto’s via mail of post versturen van mijn beide borsten. Naar de afdeling ‘machtiging’. Deze medewerkers zouden dan dus naaktfoto’s van mij te zien krijgen, met mijn naam erbij. Dat vond ik onacceptabel”, aldus Wendy. Ze noemt het vernederend en onnodig traumatiserend. Een zorgverzekeraar moet volgens haar het oordeel van de arts vertrouwen en daarom tekende ze protest aan bij Menzis. In een reactie daarop laat de verzekeraar weten dat ze kan langskomen bij een geneeskundig adviseur om ter plekke haar borsten te laten zien.
Essentieel onderdeel
Menzis zegt onwenselijk te vinden dat verzekerden zelf foto’s moeten maken en opsturen. Echter, verzekeraars zijn volgens de Zorgverzekeringswet verplicht om na te gaan of plastische chirurgische ingrepen voldoen aan bepaalde voorwaarden. “Foto’s zijn een essentieel onderdeel van de beoordeling van de aanvraag tot vergoeding bij plastisch chirurgische ingrepen.” Normaal moeten verzekerden niet zelf de foto’s maken, maar gebeurt dat door zorgaanbieders en worden de foto’s via een beveiligde verbinding verstuurd.
De verzekeraar gaat onderzoeken of er mogelijkheden zijn om afspraken hierover in contracten met zorgaanbieders te laten zetten. Daarbij wordt meteen gekeken naar de mogelijkheid van een toestemmingsverklaring van de patiënt.
Door: Nationale Zorggids