Cannabis senioren

Het gebruik van cannabis om medische redenen is in stijgende lijn bij senioren. Meer landen legaliseren medicinale wiet en wetenschappers schrijven positieve resultaten toe aan een behandeling met cannabis. Omdat veel senioren zich niet goed kunnen verplaatsen of niet gezien willen worden als ze om cannabis gaan, zetten velen een plant in de eigen tuin. Senioren die dit overwegen, informeren zich best grondig over het verzorgen van de plant, de juiste dosis bij gebruik en de verschillende soorten.  

Autoflowering wietzaden planten: keuze uit meer dan vijfhonderd soorten 

Senioren heb er vaak geen benul van dat er meer dan vijfhonderd soorten autoflowering zaden zijn, waarvan de plant en de toppen specifieke eigenschappen hebben en verschillende effecten opwekken. Wie autoflowering wietzaden wil planten, informeert zich dus best eerst over de soort die voor hem of haar geschikt is. Het is immers de bedoeling om klachten te verminderen en een goed gevoel op te wekken. Online vind je een overzicht van de verschillende soorten en de effecten. Er is een klantenservice beschikbaar om bijkomende vragen te beantwoorden.   
 

Medicinale wiet als vervanger van pijnstillers 

Waarvoor gebruiken senioren medicinale wiet? Eigenlijk om dezelfde redenen als jongere patiënten: als pijnbestrijder, om een goede nachtrust op te wekken, tegen spasmen of andere spierziekten, tegen misselijkheid. Cannabis wekt het hongergevoel op. Medicinale wiet is dan ook populair bij patiënten die chemotherapie ondergaan om de bijwerkingen te verminderen. Typische bijwerkingen zijn misselijkheid en gebrek aan eetlust. Maar ook patiënten die lijden aan chronische pijnen richten zich vaak tot cannabis als natuurlijk alternatief voor pijnstillers. Langdurig gebruik van pijnstillers kan immers maagklachten veroorzaken. Bovendien zijn ze soms verslavend of neemt het effect af. 
 

Gecontroleerd gebruik is noodzakelijk 

De grootte van de dosis en de soort wiet verschilt van patiënt tot patiënt en van klacht tot klacht. Senioren die niet vertrouwd zijn met cannabis richten zich best tot een arts met ervaring in het voorschrijven van medicinale wiet. De arts zal rekening houden met het gewicht van de patiënt, de fysieke conditie en eventuele andere aandoeningen (zoals hartaandoeningen) en op basis van de vaststellingen de juiste dosis en soort voorschrijven. Omdat niet alle patiënten dezelfde effecten ervaren, zal de arts steeds starten met de laagste dosis. Dat is het veiligste. Wees dus niet ontmoedigd als de verwachtingen niet worden ingelost. Bouw liever langzaam op.  
 

Zelf aan de slag? 

Soms is het om praktische of andere redenen niet mogelijk een arts te consulteren en gaan senioren met groene vingers zelf aan de slag. Cannabis wordt doorgaans goed verdragen door senioren maar helemaal zonder gevaar is het niet. Zo bestaat het risico bij patiënten met onderliggende hartproblemen dat ze een paniekaanval krijgen. Ook wie bloedverdunners of medicijnen tegen epilepsie neemt, moet extra opletten. Deze medicatie kent ernstige bijwerkingen. In dit geval is het absoluut noodzakelijk dat het cannabisgebruik met een zorgverlener besproken wordt. Dit geldt ook als de gebruiker een operatie moet ondergaan omdat cannabis de werking van de verdoving en de postoperatieve medicijnen kan beïnvloeden. 
 
Senioren hebben weinig last van bijwerkingen na het gebruik van medicinale wiet maar voorzichtigheid blijft geboden. Advies inwinnen en langzaam opbouwen is noodzakelijk.