De zorgtoeslag opheffen, zonder inkomenseffecten. Dit is een plan van emeritus hoogleraar Sociale Ziektenkostenverzekering Wynand van de Ven en hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg Erik Schut. Zij adviseren de vaste premie met 85 euro per maand te verlagen zodat alle verzekerden van 18 jaar en ouder een premie betalen van gemiddeld 35 euro per maand. Daarnaast zou iedere verzekerde in de nieuwe situatie 85 euro betalen aan de belastingdienst, waarvan een inkomensafhankelijk deel wordt afgetrokken. Dit meldt het FD.
Hoe het kabinet tegen dit voorstel aankijkt, is niet duidelijk. In 2012 was er al een plan om de zorgtoeslag af te schaffen, waarbij de zorgpremie inkomensafhankelijk zou worden. Dit stuitte op felle kritiek en het plan werd ingetrokken. Premier Rutte wil het toeslagenstelsel echter nog wel afschaffen. Met het plan van de hoogleraren Schut en van de Ven bedraagt de nominale premie (dit is de vaste premie die iedereen betaalt) ongeveer 15 procent van de gemiddelde zorgkosten per verzekerde, waardoor de zorgtoeslag overbodig wordt.
Opheffen zorgtoeslag leidt tot minder regelgeving
Volgens beide hoogleraren heeft het afschaffen van de zorgtoeslag verschillende voordelen. Zo vermindert de regelgeving, waardoor er minder wordt gefraudeerd. Ook zijn er minder administratieve lasten, minder terugvorderingen en wordt er minder "collectief geld onnodig rondgepompt". 4,5 miljoen huishoudens hoeven geen zorgtoeslag meer aan te vragen en de Belastingdienst wordt minder belast. Volgens de hoogleraren zullen er ook minder wanbetalers zijn. Tevens kan de zorgtoeslag niet meer worden misbruikt, bijvoorbeeld door deze te gebruiken voor andere doeleinden.
Opheffen zorgtoeslag leidt tot meer concurrentie tussen zorgverzekeraars
Als de zorgtoeslag wordt afgeschaft, komt er meer concurrentie tussen zorgverzekeraars. Dit zorgt voor een relatief groter prijsverschil tussen premies. Consumenten, die gevoelig zijn voor relatieve prijsverschillen, zullen naar verwachting vaker overstappen van zorgverzekeraar als de zorgtoeslag wordt afgeschaft.
Door: Nationale Zorggids