27 september 2019 om 10:33
< 1 min lezen

Zorg helemaal niet goedkoper nu vitamine D uit basispakket is

Sinds 1 januari 2019 worden vitamine D-tabletten van achthonderd eenheden niet meer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De overheid had de intentie om de zorgkosten hiermee te laten dalen, maar sinds begin dit jaar is Nederland juist meer kwijt aan vitamine D-pillen. 5 miljoen euro om precies te zijn. Doordat de goedkopere tabletten niet meer in het basispakket zitten, schrijven artsen duurdere varianten voor die nog wél in dat pakket zitten. Dit meldt Vektis.

Omdat de tabletten van achthonderd eenheden niet meer worden vergoed, moeten gebruikers deze kopen als zelfzorggeneesmiddel bij de drogist, apotheek of via internet. Uit de declaratiedata van Vektis blijkt dat veel patiënten in plaats daarvan nu capsules van 5.600 eenheden ontvangen, die nog wel vergoed worden uit de basisverzekering.

Duurdere capsules

Deze capsules zijn duurder dan de tabletten van achthonderd eenheden. Bijna de helft van de patiënten die in de laatste 4 maanden van 2018 tabletten voor achthonderd eenheden hebben gehad, heeft in het eerste kwartaal van 2019 capsules voor 5.600 eenheden gekregen. Een kleiner deel heeft een dosering van 25.000 eenheden gehad.

Kosten tabletten

 

Zorgverzekeraars Nederland heeft Vektis gevraagd te onderzoeken wat het kosteneffect is van de maatregel. Uit dit onderzoek blijkt dat de kosten voor de tabletten van achthonderd eenheden in 2018 ongeveer 38,4 miljoen euro exclusief BTW bedroegen voor 170 miljoen tabletten. Het grootste deel hiervan waren de kosten van de terhandstelling  door de apotheek, in totaal 28,9 miljoen euro. De kosten van de tabletten zelf bedroegen 9,5 miljoen.

De kosten voor de vitamine D-preparaten zijn in totaal met ongeveer 650.000 euro per maand gestegen. De kosten voor de aflevering door de apotheek zijn gedaald met ongeveer 236.000 euro per maand, omdat een deel van de gebruikers inderdaad geen vitamine D meer ontvangen dat wordt vergoed uit de basisverzekering. Echter, de maatregel komt per saldo neer op een kostenstijging van ongeveer 5 miljoen euro in 2019.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ziekenhuizen

    CobraCode: waarschuwingscampagne chirurgen over gevaarlijk Cobra-vuurwerk

    20 december 2024 om 10:05
    • Ziekenhuizen

    Longfonds geeft advies: steek geen echte kaarsen meer aan in huis

    19 december 2024 om 10:37