Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is ook in 2018 weer gestegen. De tekorten in 2016 liepen met drie procent op tot 732 in 2017. Nu is er een stijging van maar liefst 5 procent naar 769. Dit meldt apothekersorganisatie KNMP.
“Het is dweilen met de kraan open. Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief. Apothekers hebben er veel werk aan om dit allemaal te regelen”, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van KNMP.
Langdurig tekort anticonceptiepil
In het oog springende tekorten in 2018 waren onder meer de anticonceptiepil, waardoor onder Nederlandse vrouwen onrust en onzekerheid ontstond. Het niet beschikbaar zijn van levodopa/carbidopa had impact op patiënten met de ziekte van Parkinson, omdat deze patiënten heel nauwkeurig ingesteld zijn. Verslavingsartsen sloegen alarm toen refusal niet beschikbaar was. Het middel tegen alcoholverslaving is er nu weer tijdelijk. Ook waren er veel tekorten bij de oogpreparaten en antibiotica.
Volgens de KNMP zijn er diverse oorzaken voor de almaar oplopende tekorten. Door de Wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars zijn in de loop der jaren de prijzen enorm gedaald. Zodoende is Nederland een onaantrekkelijk markt geworden voor fabrikanten.
Versoepeling preferentiebeleid
De apothekersorganisatie pleit al sinds langere tijd voor een versoepeling van het preferentiebeleid en staat positief tegenover het voorstel om in Nederland de voorraden te verhogen. “Zeker voor de veel gebruikte middelen en bepaalde middelen waar uit oogpunt van goede patiëntenzorg geen tekort van mag zijn. Met name de fabrikanten zullen hun voorraden moeten verhogen”, aldus Klein Nulent. Ook voor 2019 vreest hij voor tekorten, onder meer door de aanstaande Brexit.
Door: Redactie Nationale Zorggids