VGZ stond deze week in de rechtbank tegenover Tess Janssen. De 25-jarige vrouw wil dat de verzekeraar rekening houdt met de individuele wensen en behoeften van patiënten bij het afbouwen van antidepressiva. Stoppen met antidepressiva is voor veel gebruikers lastig omdat ze bijvoorbeeld last hebben van bijwerkingen. Afbouwen door de dosering langzaamaan te verkleinen, laat het risico op bijwerkingen afnemen. Dit meldt Trouw.
Zorgverzekeraars weigerden op maat gemaakte medicijnen te bereiden, omdat dat duur is. Nu artsen en apothekers een richtlijn hebben gepubliceerd waarin het belang van langzaam afbouwen wordt benadrukt, beginnen zorgverzekeraars hun werkwijze aan te passen. Ondanks dat langzaam afbouwen van antidepressiva nog niet is getest onder grote groepen gebruikers of een controlegroep, heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onlangs toegezegd volgens de richtlijn te gaan vergoeden.
Echter, als het aan Janssen ligt, gaan verzekeraars echt kijken naar maatwerk. In de richtlijn staat vastgelegd dat een patiënt iedere week afbouwt, terwijl dat niet voor iedereen haalbaar is. “Daardoor zal alsnog een groep buiten de boot vallen. Ook de afbouwsnelheid moet op maat, anders heb je er nog niets aan”, aldus Janssen.
Waar de 25-jarige deze week in de rechtbank achterkwam, is dat VGZ afbouwmedicatie op maat wél vergoedt indien andere methodes niet werken. "Alle geregistreerde afbouwmedicatie wordt bij ons wel vergoed, en wie er daarmee niet uitkomt kan een vergoeding krijgen voor afbouwmedicatie op maat."
Vereniging Afbouwmedicatie
Begin vorig jaar is Janssen samen met twee anderen de Vereniging Afbouwmedicatie gestart. In de eerste instantie om de zogenoemde taperingstrips vergoed te krijgen. Taperingstrips helpen patiënten hun antidepressiva af te bouwen door vier weken lang elke dag een iets lagere dosis te slikken. Daarnaast hebben patiënten die aan de antidepressiva zitten nazorg en ondersteuning nodig bij het afbouwen.
Omdat Janssen en VGZ inzagen dat ze eenzelfde soort visie deelden, gaan ze de komende weken met elkaar in gesprek om afspraken te maken zonder tussenkomst van een rechter.
Door: Redactie Nationale Zorggids