Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld dat zorgverzekeraars een leefstijlcoach voor de duur van twee jaar mogen vergoeden vanuit de basisverzekering. De regels voor deze zogenoemde Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) zijn door de NZa gepubliceerd. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde in 2017 al aan dat GLI in het basispakket zou komen in 2019. Dit meldt Skipr.

Zorgverzekeraar CZ experimenteerde al succesvol met een aantal zorgaanbieders met GLI. Het heeft als doel om volwassenen bewust te maken van hun keuzes wat betreft gezonde voeding en beweging. De vergoeding voor een leefstijlcoach wordt alleen door de zorgverzekeraar vergoed als deze als bewezen effectieve behandeling wordt aangemerkt voor de patiënt. Om in aanmerking te komen voor de leefstijlcoach, dient de huisarts de patiënt door te verwijzen. De zorg wordt onder andere gerealiseerd door leefstijlcoaches, diëtisten en fysiotherapeuten.

De Gecombineerde Leefstijl Interventie is alleen bedoeld voor volwassenen. Op dit moment vinden er al experimenten plaats om ook vast te stellen hoe kinderen met overgewicht het beste geholpen kunnen worden. Het Zorginstituut wacht die resultaten af voordat een plan voor kinderen wordt opgesteld.

Nationaal Preventieakkoord

Het ministerie van Volksgezondheid wil een Nationaal Preventieakkoord sluiten met meerdere partijen in de zorg. Het gaat onder andere op patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, gemeenten, zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties. Het besluit om GLI te vergoeden is daarin een blijk van welwillendheid vanuit de Nza. In het akkoord willen de partijen samenwerken om de gezondheid van mensen en van Nederland als geheel te verbeteren. Daarbij spelen de thema’s roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik een belangrijke rol.

Door: Redactie Nationale Zorggids