Tijdens een recente uitspraak van rechtbank Den Haag is duidelijk geworden dat zorgverzekeraars en niet ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van informatie over vergoedingen van behandelingen. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis besloot samen met het St. Antonius Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om een rechter te laten beslissen over de informatieplicht, nadat de partijen er zelf niet uit kwamen. Dit meldt Skipr.
Zilveren Kruis biedt sinds 2014 een budgetverzekering aan, de Basis Budgetpolis. Klanten die met zo’n zorgverzekering naar een ziekenhuis gaan die voor deze polis niet gecontracteerd is, krijgen slechts 70 procent van het marktconforme tarief vergoed. De zorgverzekeraar verstuurde in 2013 een brief naar die ziekenhuizen om hun patiënten hierover voor te lichten.
Echter oordeelt de rechter dat niet de ziekenhuizen hiertoe verplicht zijn, maar de zorgverzekeraar zelf. Dat de zorgverzekeraar juist de verantwoordelijk afschoof op de zorgaanbieder, is in strijd met de wet. Wel stelt de rechter dat het allereerst aan de verzekerde zelf is om te onderzoeken welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn en bij welke zorgaanbieders een deel zelf betaald moet worden. Daarnaast herinnert de rechtbank alle zorgverzekeraars er aan om aan hun informatieplicht te voldoen om klanten zo goed mogelijk voor te lichten over de kosten van medische behandelingen en hoe deze worden vergoed in de specifieke polissen.
Uitspraak biedt duidelijkheid
De uitspraak is positief ontvangen door de NVZ. De vereniging stelt dat de rechter nu duidelijk heeft aangegeven bij wie de informatieplicht ligt en welke rol het ziekenhuis daarin speelt. Ook Zilveren Kruis spreekt van meer duidelijkheid. “Wij zijn deze rechtszaak in goed overleg met de twee ziekenhuizen gestart om hier namens onze verzekerden duidelijkheid over te krijgen”, aldus Zilveren Kruis in een reactie.
Door: Redactie Nationale Zorggids