Normal_rekenmachine_geld

Doordat steeds meer fysiotherapeuten, tandartsen en ziekenhuizen een kort geding aanspannen om te lage vergoedingen aan te vechten, dreigt een ‘onbeheersbare kostenexplosie’, zo waarschuwt emeritus hoogleraar Wynand van de Ven. Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze vindt dat dit de schuld is van de zorgverzekeraars en niet de zorgverleners, met name omdat er zulke grote verschillen zijn in tarieven. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Op dit moment is er een bodemprocedure gaande tegen vier grote zorgverzekeraars, aangespannen door Stichting Vrije Artsenkeuze. “Ik ben boos omdat ze vergoedingen steeds verder verlagen en steeds meer hinderpalen opwerpen om de vrije keuze van zorgverleners te dwarsbomen. Ik wil dat de rechter zich uitspreekt dat er vergoed wordt op basis van de werkelijke kosten”, zegt voorzitter Ger Jager.

Ongeveer 75 procent van de verzekerden heeft een naturapolis. Deze verzekerden die een fysiotherapeut of tandarts zonder contract inschakelen, kunnen geen gebruikmaken van het grote voordeel dat een restitutiepolis biedt, namelijk volledige vergoeding van de zorgkosten. Ongecontracteerde aanbieders vinden de vergoedingen die zij van zorgverzekeraars krijgen vaak te laag en gaan daartegen in beroep. Ze steken in het recht van iedere Nederlander op vrije artsenkeuze.

Wynand van de Ven hoopt dat zorgaanbieders die tegen de lage tarieven vechten geen gelijk krijgen omdat de zorg er dan alleen maar duurder op wordt en contracten niet meer nodig zullen zijn. “Dit haalt de basis onder het systeem uit. Verzekeraars moeten de macht hebben om prijs en kwaliteit van de zorg af te spreken.” Hij is er daarom ook voor om geen volledige vrije artsenkeuze in te stellen, maar een ruime keuze.

Zorgverzekeraar Achmea is niet bang voor een kostenexplosie. Achmea is één van de grootste verzekeraars van het land en 95 procent van de zorg die de verzekerden gebruiken is vergoed omdat het met de meeste zorgverleners een contract heeft afgesloten.

Door: Redactie Nationale Zorggids