Dit is hoe je overstapt naar een andere zorgverzekeraar
Je hebt nog maar een paar dagen om over te stappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. Heb je plannen om dat te doen? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt of moet houden.
Waarom overstappen?
Overstappen is met name verstandig als je op zoek wilt naar een nóg voordeligere zorgverzekering of als je huidige verzekering niet meer aansluit bij wat jij nodig hebt. Er zijn diverse websites waar je zorgverzekeringen kunt vergelijken, maar pas goed op kloonpolissen; verzekeringen die jou dezelfde zorg bieden tegen een ander tarief.
Tot wanneer overstappen?
Er zijn twee manieren waarop je kunt overstappen op een andere zorgverzekering. Het verschil zit hem in het opzeggen. Je hoeft je oude zorgverzekering namelijk niet zelf op te zeggen mits je vóór 31 december 2017 bent overgegaan naar een andere zorgverzekeraar. Als dat zo is, dan neemt de overstapservice voor jou de stappen om je oude zorgverzekering op te zeggen. Het is aan te raden om een overstap vlak voor de jaarwisseling nog wel even te vermelden bij je oude verzekeraar.
Zeg je zelf je verzekering op? Dan moet dat voor 31 december gebeurd zijn. Dit kan door een e-mail te sturen naar je oude zorgverzekeraar of je doet een aangetekende brief op de bus. Tegenwoordig hebben veel verzekeraars een digitale omgeving waar je met een paar klikken op de knop de verzekering kunt annuleren. Als je je verzekering zelf opzegt, heb je nog de hele maand januari de tijd om een nieuwe verzekering te vinden. Zorg er wel voor dat je het proces voor één februari hebt afgerond. Anders riskeer je de kans op een boete. Je mag namelijk niet onverzekerd door het leven.
Wie pas in januari een nieuwe verzekering afsluit, heeft wel met terugwerkende kracht recht op zorg. De verzekering gaan namelijk gewoon per 1 januari van het nieuwe jaar in.
Tussentijds overstappen?
De meeste Nederlanders mogen maar één keer per jaar overstappen en dat is nu. Toch zijn er enkele uitzonderingen die ervoor zorgen dat je wel tussentijds mag overstappen en dat is bijvoorbeeld als je volwassen bent geworden, je na een verblijf in het buitenland weer in Nederland gaat wonen, als je gaat scheiden of als de zorgverzekeraar zijn polisvoorwaarden aanpast.
Door: Redactie Nationale Zorggids