Onduidelijkheid over de vergoeding van nieuwe cholesterolverlager
Fabrikant Amgen, artsen en zorgverzekeraars liggen met elkaar in de clinch over het vaker voorschrijven van Repatha, een cholesterolverlager. De fabrikant en sommige artsen en specialisten stellen dat het middel zeer effectief is en minder hartaanvallen en beroertes veroorzaakt. Tegenstanders stellen juist dat het nog niet voldoende werkt en daarom niet vaker voorgeschreven moet worden. Het middel voorschrijven aan een grotere groep patiënten zou een hoog kostenplaatje betekenen terwijl niet duidelijk is om meer mensen erbij gebaat zijn. Dit meldt Financieel Dagblad.
Beide partijen richten zich op hetzelfde onderzoek, maar trekken daar andere conclusies uit. Zo zou onder de 27.000 deelnemers wel het aantal hartaanvallen zijn verminderd, maar niet het aantal sterfgevallen. Tegenstanders zeggen daarom dat het middel niet voldoende effectief is om op grotere schaal aan patiënten voor te schrijven. Fabrikant Amgen en verscheidene specialisten stellen juist dat de afname van hartaanvallen te danken is aan Repatha en dat het daardoor een goede behandeling is voor hart- en vaatziekten.
Vorig jaar kregen 2,1 miljoen Nederlanders cholesterolverlagende middelen voorgeschreven. Ongeveer 14.000 tot 20.400 daarvan zouden in aanmerking kunnen komen voor Repatha. Hoewel de exacte kosten van het medicijn niet openbaar zijn gemaakt, zou het aardig in de kosten kunnen lopen. Het ministerie is door de fabrikant gevraagd om het middel op te schalen, waardoor het vaker voorgeschreven kan worden. Hierdoor zouden mogelijk meer mensen beschermd kunnen worden tegen hartaanvallen en mogelijke complicaties daarvan.
Het Nederlands Zorginstituut voorziet het ministerie van advies over de vergoedingen van medicijnen. Het Zorginstituut zal bekijken of het middel aan meer patiënten voorgeschreven kan worden en of dat de hoge kosten waard is. Het medicijn wordt al wel vergoed vanuit het basispakket, maar wordt nu alleen voorgeschreven aan patiënten met een hoog risico op hart-en vaatziekten.
Door: Redactie Nationale Zorggids