Normal_stethoscoop

Meer dan tweeduizend patiënten in Lelystad zitten sinds kort zonder huisarts. Op zijn antwoordapparaat is te horen dat hij stopt als arts en dat hij een vervanger heeft geregeld. De zogezegde vervanger weet van niets en ook de zorgverzekeraar waarmee hij een contract heeft niet. En op dat moment ontstaat een probleem. De medische dossier zijn nog steeds in het bezit van de (voormalig) huisarts en kunnen pas worden overgedragen als hij deze vrijgeeft. Een vervanger kan bovendien pas geregeld worden als de arts zijn contract met zijn zorgverzekeraar opzegt. Wat kun je eigenlijk als patiënt doen als je huisarts of tandarts zomaar stopt? Veel patiënten zitten namelijk vast en weten niet waar ze heen kunnen met hun zorgvraag. 

Geen opvolger? 

In een dossier van artsenfederatie KNMG staat haarfijn uitgelegd wat er gebeurt met de patiëntendossiers als er geen opvolger is. Want, als een arts plotseling stopt met zijn praktijk, neemt de opvolger de dossiers over. Maar als er nog geen opvolger is, blijft de gestopte huisarts verantwoordelijk voor de dossiers. De KNMG pleit dan ook voor toegankelijkheid van de dossiergegevens zodat de zorg altijd kan doorgaan.

In de ‘Overdracht patiëntendossiers na ontstentenis van de arts zonder opvolging’ van de KNMG staat het volgende: “De meeste patiënten zullen na verloop van tijd een nieuwe arts vinden. De dossiers kunnen dan, op verzoek en met toestemming van de patiënt, daarheen gestuurd worden. De dossiers van patiënten die nog geen nieuwe huisarts gevonden hebben, kunnen aan de patiënt worden meegegeven.” Dit geldt alleen als de huisarts die de dossiers beheert bereikbaar is. In de hierboven genoemde situatie is dat niet het geval. De huisarts is namelijk niet bereikbaar. De huisarts heeft echter wel een bewaarplicht die hij op een gegeven moment moet overdragen aan zijn opvolger.

Rol zorgverzekeraar 

De Lelystadse huisarts had zijn contract op met zorgverzekeraar Zilveren Kruis nog niet opgezegd. De zorgverzekeraar kan echter pas in onderhandeling gaan met een vervanger, als het contract is beëindigd. Zorgverzekeraars kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe huisarts. Dus: als een huisarts stopt en er is geen vervanger geregeld, bel de zorgverzekeraar om een nieuwe praktijk te vinden.

Contracterings- en overstapperiode zorgverzekering 

De contracterings- en overstapperiode gaan bijna weer van start. Zorgverzekeraars beginnen zich al te mengen in de discussie over de stijgende zorgpremie, maar hoe veel de premies daadwerkelijk stijgen wordt pas bekend na Prinsjesdag. Eerst zal daar een inschatting worden gegeven, waarna zorgverzekeraars uiterlijk 12 november 2017 de nieuwe zorgpremies bekendmaken. Ook starten de onderhandelingen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars binnenkort weer. De partijen maken ieder jaar afspraken met elkaar over de behandelingen en de prijs ervan. Maar ook over de kwaliteit van de zorg, nieuwe vormen van zorg en het aantal behandelingen per jaar.

Zorgverzekeraars hoeven niet met alle zorgaanbieders een contract af te sluiten. Wel is het de plicht van de zorgverzekeraar om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Wie zeker wil weten dat hij bij iedere zorgaanbieder terechtkan, wordt geadviseerd een polis te nemen die altijd alle zorg in alle ziekenhuizen vergoedt.

Door: Redactie Nationale Zorggids