Normal_radiotherapie

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) ruziën nog steeds over de benodigde capaciteit voor protonentherapie. Waar NVRO denkt dat 2.200 behandelingen per jaar te weinig is, denkt ZN aan de andere kant juist dat dit te veel behandelingen zijn. Er komen in totaal vier protonencentra. In Delft en Groningen kunnen patiënten eind 2017 terecht voor een behandeling, het centrum in Maastricht is eind 2018 klaar en de bouw van het centrum in Amsterdam is voorlopig uitgesteld. Dat melden Skipr en het Financieele Dagblad.

“Het is goed dat de therapie in Nederland beschikbaar komt. Wij vinden wel dat de 2.200 behandelingen per jaar erg veel is, en 1.600 ook. Er gaan nu per jaar minder dan honderd patiënten naar het buitenland. Het risico is dat we straks met heel dure centra zitten die niet volledig worden gebruikt”, zegt beleidsadviseur Albert Versteegde van ZN in het magazine van Zorginstituut Nederland. Pas als blijkt dat er meer ruimte nodig is, zou er meer gebouwd kunnen worden, vindt hij.

De NVRO denkt dat het ministerie van Volksgezondheid te laag zit met haar inschatting van 2.200 patiënten per jaar en denkt dat er over een paar jaar een ruime verdubbeling van het aantal patiënten is. Dat de schattingen van de verschillende partijen uiteenlopen vindt medisch directeur Marco van Vulpen van HollandPTC niet vreemd. Verzekeraars rekenen vanuit een huidige situatie en kijken dus niet naar patiënten die naar het buitenland gaan. De radiologen gaan uit van ‘inhoudelijke argumenten’, zegt Van Vulpen. Geert Bosmans en Liesbeth Boersma van Zuid-Oost Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC) vinden het jammer dat ZN niet luistert naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die de argumenten van de zorgverzekeraars heeft kunnen weerleggen.

Amsterdam heeft de bouw van het protonencentrum inmiddels uitgesteld omdat het eerst wil zien hoe het de drie andere centra afgaat. Met het protonencentrum in Maastricht hebben zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis inmiddels een intentieverklaring afgesloten. De onderhandelingen met de overige zorgverzekeraars loopt nog. 

Patiënten met kanker in het gezicht, de longen, borst en hals kunnen bij de centra terecht voor een nieuwe bestralingsmethode. Protonentherapie is nieuw in Nederland. Centra in Nederland bieden deze methode nog niet aan, waardoor patiënten vaak nog naar het buitenland moeten. Protonentherapie is preciezer en leidt daardoor tot minder bijwerkingen. De nieuwe behandeling is ruim twee keer zo duur als de bestaande behandelingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids