Normal_geld3442

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van het winstverbod voor zorgverzekeraars dat momenteel in de Eerste Kamer behandeld wordt. Het verbod moet er voor zorgen dat de winst bij zorgverzekeraars ten goede komst van de zorg en de zorgpremies en niet naar de aandeelhouders gaat. Dit meldt Skipr.

Het onderzoek van de NZa richt zich onder andere op de mate waarin het verbod afdwingbaar is en wat er bij komt kijken om deze te handhaven. Het gaat dan om juridische procedures en handhavingsinstrumenten, maar ook om de gevolgen van het wetsvoorstel op het zorgstelsel. Ook haar eigen rol wordt betrokken in het onderzoek. Mochten er raakvlakken zijn tussen de rol van de NZa en de gevolgen voor het zorgstelsel, dan wordt ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) betrokken bij het onderzoek.

Het initiatiefwetvoorstel voor het winstverbod voor zorgverzekeraars is eerder dit jaar al door de Tweede Kamer aangenomen. Zorgverzekeraars mochten tijdelijk geen winst uitkeren aan aandeelhouders. Dit verbod was tien jaar gelding, vanaf de invoering van de marktwerking in de zorg. Dat verbod loopt, na een verlenging, dit jaar af en daarom moet de nieuwe wet het uitkeren van winst helemaal verbieden. Dit zou er voor moeten zorgen dat de winst weer in de zorg geïnvesteerd wordt of gebruikt wordt voor premieverlaging.

De Eerste Kamer behandelt op dit moment het initiatiefwetsvoorstel van de SP, CDA en PvdA.
De VVD was tegen het verbod en vindt dat het het eigendomsrecht ondermijnt. Ook zou het volgens demissionair premier Rutte niet zo zijn dat alle winst voortkomt uit betaalde premies. Volgens hem wordt het eigen geld van zorgverzekeraars afgenomen met het winstverbod.

Door: Redactie Nationale Zorggids