Het digitale hulpmiddel Oncokompas zit sinds kort in het basispakket van de zorgverzekering. Dit is voor het eerst dat kankerpatiënten toegang hebben tot een dergelijk hulpmiddel dat tot stand is gekomen na wetenschappelijk onderzoek. Oncokompas bevat de meest recente informatie over medische richtlijnen. Het hulpmiddel is ontwikkeld door het VUmc, de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hoewel Oncokompas tot stand is gekomen met Zilveren Kruis, is het toegankelijk voor alle verzekerden. Dat meldt Zilveren Kruis.
Oncokompas biedt advies en ondersteuning aan (ex-)kankerpatiënten. Zo heeft een derde van de mensen die is genezen van kanker psychische hulp nodig. Deze hulp wordt echter niet vaak geboden vanuit de zorgorganisatie, maar is elders te vinden. Patiënten weten deze zorg zelf niet altijd te vinden. Onder andere hiervoor is Oncokompas in het leven geroepen.
Naast advies en ondersteuning op psychisch gebied, geeft het ook advies over leefstijl, levensvragen. de lichamelijke gevolgen van kanker en hoe daarmee om te gaan en de invloed van kanker op sociale relaties.
“Oncokompas geeft je de mogelijkheid om zelf weer aan het roer te staan. Als ervaringsdeskundige kan ik beamen dat het leven met en na kanker veel nieuwe vragen oproept die niet altijd eenvoudig bespreekbaar zijn met een zorgverlener”, zegt Sjoukje Niehof van Oncokompas. Ze vindt het dan ook zeer waardevol dat mensen met Oncokompas de mogelijkheid hebben om in hun eentje achter de computer hun persoonlijk situatie te analyseren en daarvoor adviezen te ontvangen.
Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onderschrijven Oncokompas.
Door: Redactie Nationale Zorggids