Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat een grondig onderzoek starten naar de declaraties vanuit de wijkverpleging. Er zijn signalen binnengekomen dat er veel meer zorg verleend wordt dan het gemiddelde voor cliënten van die specifieke leeftijd. Het gaat vooral om wijkverpleging in de Randstad. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De zorgverzekeraar stelt dat de kwaliteit van zorg niet in het geding is. Er wordt gekeken naar het aantal gedeclareerde uren en of deze ook verleend zijn door de zorgaanbieders. “Het valt ons op dat er door hen per cliënt meer zorg wordt geleverd, terwijl de gemiddelde leeftijd van de zorgvrager lager is. Dan gaan bij ons alle lampjes branden”, zegt directeur Norbert Hoogers van Zilveren Kruis. Hoogers verwacht dat het onderzoek over enkele maanden afgerond is.
Net als bij andere zorgverzekeraars maakt Zilveren Kruis onderscheid tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Die laatste groep wordt niet op kwaliteit van zorg en bedrijfsvoering gecontroleerd, en krijgt daarom maar 75 procent van het normale tarief uitbetaald. Juist deze niet-gecontracteerde zorgverleners lijken veel handel te zien in wijkverpleging en zij maken ieder jaar tientallen miljoenen euro’s winst, volgens de directeur.
SP-Kamerlid Renske Leijten wil niet direct uitgaan van fraude. Zorgverzekeraars zouden steeds meer experimenteren, waardoor zorg ingekocht wordt zonder afstemming met andere partijen. “Dus, ze moeten zeker onderzoek doen, maar ook eens kijken naar in hoeverre hun acties dit in de hand werken.”
Door: Redactie Nationale Zorggids