Normal_portemonnee_geld

Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is de almaar stijgende kosten van de gezondheidszorg. Het eigen risico stijgt en ook de zorgverzekering wordt ieder jaar duurder. Twee belangrijke oorzaken van de groeiende kosten zijn de vergrijzing en nieuwe dure technologieën. Als oplossing hiervoor dragen politieke partijen een lager eigen risico of zelfs afschaffing van de zorgverzekering aan. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zijn deze oplossingen niet voldoende. Dat meldt RTL Nieuws.

Uit de nieuwste berekeningen van het CPB blijkt dat dat gezinnen in de toekomst steeds meer van hun inkomen kwijt zijn aan zorg. Nu is het nog 23 procent van het inkomen, maar als er niets gedaan wordt aan de stijgende kosten, dan loopt dat in 2040 op tot 36 procent van het inkomen.

GroenLinks, SP en de PvdA willen het eigen risico afschaffen. Hiervoor heeft de SP het Nationaal Zorgfonds in het leven geroepen. Het CDA wil het eigen risico verlagen. Maar het verlagen of helemaal afschaffen van het eigen risico kost minstens vier miljard euro, zo berekende het CPB onlangs. Gezondheidseconomen waarschuwen in Zorgvisie bovendien voor de gevolgen hiervan. Niet de lagere inkomens, maar de middel- of hogere inkomens zullen hiervan profiteren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids