21 februari 2017 om 10:20
< 1 min lezen

Apothekers, huisartsen, senioren: ‘Versoepel preferentiebeleid’

Zorgverzekeraars dienen niet één, maar vier of vijf medicijnen als preferent middel aan te wijzen voor de patiënt. De apothekersorganisatie KNMP, de huisartsenvereniging LHV en de ouderenorganisaties KBO-PCOB pleiten daarom voor een doorontwikkeling van het preferentiebeleid. Dat meldt de KNMP.

De apothekers, huisartsen en senioren bieden op dinsdag 21 februari een petitie aan bij de vaste Kamercommissie voor het ministerie van Volksgezondheid. De petitie heeft de steun van het Longfonds, de Hart & Vaatgroep, het Reumafonds, de Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Oogvereniging, de Hypofyse-Stichting en de Schildklier Organisatie Nederland.

Partijen vragen aandacht voor de patiënten die veelvuldig moeten wisselen tussen generieke geneesmiddelen met eenzelfde werkzame stof. Dit ondermijnt de therapietrouw en maakt patiënten ongerust. Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) blijkt dat binnen het preferentiebeleid twee keer vaker wordt gewisseld. De wisselingen kosten de apothekers en huisartsen onevenredig veel tijd, die beter aan daadwerkelijke zorg besteed kan worden. Tevens werkt het dwingende preferentiebeleid beschikbaarheidsproblemen in de hand.

Het breed gedragen voorstel houdt in om twee jaar na patentverloop een ruimhartiger preferentiebeleid te voeren. Apothekers stellen daar tegenover dat ook zij dan aanspreekbaar zijn op het onnodig wisselen van medicatie. Dit is toetsbaar door de zorgverzekeraars en kan door hen worden meegenomen bij de kwaliteitseisen in de contractering.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Nederlanders stappen massaal over op nieuwe zorgverzekering

    31 december 2024 om 09:35
    • Zorgverzekering

    Zorgtoeslag in 2025: wat verandert er?

    31 december 2024 om 08:30