Straatdokters: ‘Er is een onverzekerdenepidemie gaande’
Dak- of thuislozen mogen geen zorgverzekering afsluiten. Steeds vaker worden mensen zonder woon- of postadres weggestuurd door een huisarts of andere zorgverlener. De toename van het aantal mensen zonder zorgverzekering wordt door de Nederlandse Straatdokters Groep (NSG) een ‘onverzekerdenepidemie’ genoemd. Dat meldt Trouw.
De NSG is aanspreekpunt, vraagbaak en adviesverlener voor hulpverleners die werkzaam zijn in de thuis- en daklozenzorg. Tevens verzamelt de groep gegevens over de zorg die dak- en thuislozen al dan niet krijgen. “Een apotheker zal een dakloze met diabetes misschien de eerste keer nog insuline willen leveren, en de tweede en derde keer misschien ook wel. Maar een vierde keer niet”, zegt Igor van Laere, één van de straatdokters.
Van Laere kent een dakloze patiënt die geen medicatie kreeg voor zijn diabetes en dus te hoge bloedsuiker had. Hierdoor is hij ten val gekomen waardoor hij enkele botbreuken opliep, die hij niet goed kon laten behandelen. Dak- en thuislozen overlijden vaak aan ziektes die voor de normale mens goed te behandelen zijn. Anderen hebben een verstandelijke beperking, een verslaving of psychiatrische problemen. Maar artsen zien veel van deze problemen niet. Bovendien overschatten ze hun dakloze patiënt te vaak door ervan uit te gaan dat ze alles wat er is afgesproken snappen en opvolgen.
Maar een groot obstakel is het geld. Waar onverzekerde en ongedocumenteerde buitenlanders van buiten de Europese Unie een deel van de zorgkosten vergoed krijgen, is er nog niet een dergelijke regeling voor Nederlanders die geen zorgverzekering hebben. Enkele daklozen die wel verzekerd zijn, kunnen het hoge eigen risico-bedrag niet aan. Sinds de oprichting van de NSG bijna drie jaar geleden is er weinig verbeterd, zegt straatdokter Van Laere. De groep werkt nu aan het in kaart brengen van de zorg aan thuis- en daklozen. Deze gegevens dienen als ondersteuning voor hulpverleners die sociaal-medische zorg aan daklozen verlenen.
Door: Redactie Nationale Zorggids