Normal_politiek_debat_tweede_kamer

Zorgverzekeraars mogen geen winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Het verbod daarop moet ook na 1 januari 2018 in stand blijven. Dat is de strekking van een initiatiefvoorstel van SP, CDA en PvdA. Alleen de VVD is tegen. Dat meldt de Tweede Kamer.

Geld voor de zorg moet ten goede komen aan de zorg en niet verdwijnen in de zakken van aandeelhouders, vindt een Kamermeerderheid. Voorkomen moet worden dat zorgverzekeraars hun financieel resultaat belangrijker gaan vinden dan goede gezondheidszorg.

Reinette Klever  van de PVV is enthousiast over het initiatiefwetsvoorstel en vindt dat minister Schippers (Volksgezondheid) zelf met een dergelijk wetsvoorstel had moeten komen. Kamerlid Mona Keijzer van het CDA en Linda Voortman van GroenLinks steunen niet alleen het verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars, maar willen ook zo'n verbod voor zorgaanbieders. De D66 en PvdA staan achter het verbod, maar hebben vragen over eventuele juridische consequenties. Leidt het wetsvoorstel tot onteigening van privékapitaal?

De initiatiefnemers gaan er volgens Arno Rutte (VVD) ten onrechte van uit dat alle reserves die zorgverzekeraars aanhouden, door verzekerden zijn opgebracht in de vorm van premies. Het eigen kapitaal dat sommige zorgverzekeraars in de reserves van de zorgverzekeringspoot hebben gestort, wordt met dit initiatiefvoorstel "feitelijk onteigend". Daarmee wordt het eigendomsrecht aangetast, aldus Rutte.

Een verbod voor zorgverzekeraars om winst uit te keren, kan bovendien leiden tot hogere premies, denkt Rutte. Want in dat geval zou de Nederlandsche Bank kunnen eisen dat zorgverzekeraars hogere reserves gaan aanhouden. En dat kan leiden tot premieverhoging.

Cliëntenorganisaties en werkers in de zorg steunen het verbod op winstuitkering van harte, benadrukken Wolbert en Van Gerven. Mensen werken in de zorg om anderen te helpen en vinden zorg vaak onverenigbaar met het streven naar winst. Volgens Van Gerven heeft het verbod ook een normerende werking. De initiatiefnemers reageren 26 januari.