Normal_jesse_klaver_groenlinks

Zorg is geen product en het Nederlands zorgstelsel zou niet gebaseerd moeten zijn op marktwerking en concurrentie, vindt GroenLinks. Daarom doet de politieke partij ingrijpende voorstellen om het zorgstelsel te wijzigen: mensen gaan minder voor hun eigen zorg betalen en een groter deel van de zorg wordt gezamenlijk via de belastingen gefinancierd. Voortaan is niet marktwerking, maar samenwerking het leidende principe. De macht van zorgverzekeraars wordt ingeperkt. Dat schrijft GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver in de visie Zorg moet van ons allemaal zijn, zo meldt GroenLinks. 

“Premier Rutte is goed opgekomen voor de rijke bedrijven en de allerrijkste mensen, maar hij heeft ouderen en zieke mensen in de steek gelaten”, zegt Klaver. Aan de vooravond van het verkiezingsdebat in Carré over de zorg presenteert GroenLinks daarom haar plannen om het economisme in de zorg tegen te gaan. Klaver schrijft dat je de zorg niet kan besturen als een pindakaasfabriek en het tijd is om de zorg te organiseren op basis van een aantal nieuwe principes.

Zo wil de partij de zorg eerlijk en solidair financieren. GroenLinks wil het eigen risico afschaffen en de nominale zorgpremie met zo’n duizend euro per jaar naar beneden brengen. Door de zorgkosten via belastingen te betalen komt de solidariteit terug in de zorg. Ook pakt de partij het economisme in de zorg aan. GroenLinks wil afstappen van het systeem waarin er verdiend wordt aan het uitvoeren van zoveel mogelijk behandelingen en stimuleren samenwerking tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Zorgverleners zijn niet langer elkaars concurrenten. De bureaucratie in de zorg wordt daardoor drastisch verminderd.

Tot slot investeert de partij in de zorg en verhoogt het de kwaliteit. De komende kabinetsperiode wil GroenLinks dat er 100.000 banen bijkomen, vooral in de ouderenzorg en in de zorg voor mensen met een beperking. 

Door: Redactie Nationale Zorggids