Zorgverzekeraars CZ, Menzis en Achmea hebben gezamenlijk een investering van 3 miljoen euro gedaan voor het gebruik van minidarmpjes om medicijnen op maat te maken. Door een stukje weefsel van de patiënt af te nemen, deze op te kweken tot een groter stuk en daar medicijnen op te testen, kan direct worden gezien of een bepaald middel werkzaam is voor die specifieke patiënt. EenVandaag besteedde vorige week aandacht aan deze vorm van ‘personal medicine’. Dit meldt Nefarma.
Vorig jaar bleek al dat het kweken van zo’n klein stukje mini-orgaan kan helpen om de werking van een medicijn te testen. Met de investering van de drie zorgverzekeraars kan nu worden vastgesteld of de technologie dusdanig goed werkt dat het op grotere schaal ingezet kan worden. Het voordeel daarvan is dat patiënten niet lange tijd medicijnen hoeven te gebruiken die wellicht niet werken, maar ook dat deze vaak dure medicijnen niet voor onnodig hoge zorgkosten zorgen.
Madelief (16) heeft door de test op een stukje van haar weefsel inmiddels medicijnen gekregen tegen taaislijmziekte. Dat middel kan tot wel 250.000 euro per jaar kosten per patiënt. Hoewel het Madelief haar leven sterk heeft verbeterd, moet wel eerst duidelijk zijn dat het medicijn voor de specifieke patiënt werkt. Wanneer de techniek met het geld van de zorgverzekeraars wordt goedgekeurd, kunnen meer patiënten efficiënte medicijnen krijgen.
De minidarmpjes, ook wel organoïde genoemd, worden gekweekt in het Hubrecht Institute in Utrecht onder leiding van Hans Clever. Er is nu al wereldwijde interesse in deze innovatieve techniek. Het onderzoek in Nederland richt zich nu met name op taaislijmziekte, maar kan in de toekomst ook toegepast worden voor de behandeling van borstkanker, darmkanker en alvleesklierkanker.
Door: Redactie Nationale Zorggids