Artsenfederatie KNMG wijst erop dat zorgverzekeraars al in de ziekenfondstijd inzicht hadden in patiëntendossiers. Vorige week stemde de Tweede Kamer voor het plan van minister Schippers om patiënten achteraf te informeren indien hun dossier is ingezien door een zorgverzekeraar. Dat meldt de Telegraaf.
In de nieuwe wet staat ook dat zorgverzekeraars hun eigen medisch specialisten, die onder het beroepsgeheim vallen, moeten inschakelen voor het inzien van patiëntgegevens. Maar alleen als er vermoeden van fraude is. Echter was dit altijd al mogelijk bij de meeste polissen. Het verschil is nu dat verzekeraars dit nu achteraf moeten melden aan de patiënt. En daarbij is het nieuw voor restitutiepolissen.
Zorgverzekeraars Nederland liet vorige week al weten dat het inzien van gegevens slechts incidenteel gebeurt en altijd onder supervisie van een medisch adviseur geschiedt. De verzekeraar vraagt alleen de informatie op die nodig is, de rest blijft ongezien. De afgelopen jaren zijn er zo’n 2.500 dossiers ingezien, waarbij gezocht werd naar onjuiste declaraties ter waarde van 1 miljard euro.
Ondanks de nieuwe regelgeving, blijft Patiëntenfederatie erop aandringen dat verzekerden vooraf geïnformeerd moeten worden. “Sterker nog: hij moet toestemming geven aan de verzekeraar”, zei directeur Dianda Veldman vorige week.
Door: Redactie Nationale Zorggids