De relatie tussen gemeenten en zorgaanbieders, de betrokkenheid van verzekeraars en het opbouwen van voldoende kennis over jeugdhulp moet verbeteren, vinden de gemeenten. Dat blijkt uit een evaluatie door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten van de wijze waarop gemeenten in 2014 jeugdhulp inkochten. Dit meldt de VNG.
De evaluatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft inzicht in de belangrijkste keuzes en ervaringen met het inkoopproces van de jeugdhulp in 2014. Bedoeling is dat gemeenten van elkaar kunnen leren. Voor de evaluatie werden onder meer interviews gehouden met jeugdwethouders en transitiemanagers. Uit de bevindingen van de gemeenten blijkt dat het inkoopproces verbeterd kan worden. Gebrek aan tijd en verschillende verwachtingen van de samenwerking en risico’s, stond samenwerking soms in de weg. Gemeenten gaven aan dat het door gebrek aan tijd moeilijk was om beleid en risico’s onderling goed af te stemmen. Ook melden veel gemeenten dat het inschatten van de behoefte aan zorg moeilijk was en financiële risico's met zich meebracht.
Een deel van de gemeenten vindt dat de relatie tussen gemeenten en partijen in het veld voor verbetering vatbaar is. Zo vindt bijna de helft van de gemeenten de betrokkenheid van de verzekeraars bij het inkoopproces slecht. Het ontbrak aan kennisoverdracht en inzicht in historische informatie over bijvoorbeeld afspraken met specifieke aanbieders. Dit is door gemeenten als hinderlijk ervaren. Veel gemeenten zijn wel positief over de samenwerking met andere gemeenten in hun regio als het om inkoop en risicodeling gaat. De meerderheid van de gemeenten heeft afspraken gemaakt over risicodeling.
© Nationale Zorggids