Normal_uwv_logo

De manier waarop uitkeringsinstantie UWV de ziekmeldingen van werklozen, uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract behandelen 'scheert langs de randen van de wet', aldus verzekeringsartsen. Een UWV-telefonist probeert aan de hand van een lijst van zestig standaardaandoeningen in te schatten hoe lang de ziekte zal duren, maar volgens de artsen mogen alleen medici medische informatie inwinnen. Dit meldt het NRC naar aanleiding van berichten in de Volkskrant. 

De Volkskrant trekt aan de bel na interne stukken van het UWV ingezien te hebben. Hierin staat dat mensen die werkloos, uitzendkracht of tijdelijk werknemer zijn een ziekmeldingen in moeten dienen bij het UWV wanneer zij ziek zijn. 'Medewerkers verzuimbeheersing' (mvb'ers) proberen vervolgens via een telefonisch gesprek een inschatting te maken van hoe lang het gaat duren voordat iemand weer beter is. Dit doen zij aan de hand van een lijst met zestig aandoeningen. De inschatting is nodig om te bepalen of de mvb'er de zieke direct naar de keuringsarts moet verwijzen of na een maand. 
 
Verzekeringsartsen van het UWV stellen echter dat deze werkwijze in strijd met de wet is. Medische informatie mag namelijk alleen opgevraagd worden door artsen. Daarnaast mag een baas officieel ook niet vragen wat de werknemers mankeert wanneer deze zich ziek meldt. Een mbv’er mag dit volgens de verzekeringsartsen dus ook niet.
 
De ziekte- en verzuimafhandeling van het UWV kwam vorig jaar ook al in opspraak. Het bleek dat het UWV lang niet altijd ene keuringsarts betrok bij de beoordeling van zieke werknemers. Daarnaast was de medische informatie van ziekte werklozen of flexkrachten in te zien door allerlei medewerkers. Deze informatie moet echter vertrouwelijk worden behandeld. 
 
© Nationale Zorggids