Normal_euro_geld_betalen__2_

(Novum) - De rijksoverheid maakt de financiële problemen van veel huishoudens erger door bij het terughalen van toeslagen geen rekening te houden met de beslagvrije voet. Dat stelt voorzitter van de schuldhulpkoepel NVVK Joke de Kock vrijdag bij de publicatie van het jaarverslag.

De afgelopen jaren hebben veel huishoudens te veel huur- en zorgtoeslag gekregen vanwege de complexe regels die ook nog eens steeds gewijzigd werden, stelt De Kock. Het rijk haalt het geld nu terug door de toeslagen waar mensen wel recht op hebben niet uit te betalen.

Het bedrag dat hiermee wordt misgelopen loopt op tot 350 euro per maand. "Op een inkomen van duizend euro is dat heel erg veel." Huishoudens kunnen hierdoor hun andere schulden niet betalen, en krijgen bovendien moeite met het betalen van de huur. "Die huurtoeslag krijgen die mensen niet voor niets, die is nodig."

De NVVK vindt daarom dat het rijk zich moet gaan houden aan de beslagvrije voet, die voor andere schuldeisers verplicht is. Deze norm zorgt ervoor dat mensen die schulden aflossen genoeg geld over houden om aan hun eerste levensbehoeften te voldoen.

Het rijk houdt zich nu niet aan de norm, omdat de toeslagen geen inkomen zijn maar 'inkomensondersteunende maatregelen'. "Dat is natuurlijke volstrekte onzin", vindt De Kock. "Dat is gewoon misbruik van de positie van het rijk." De vereniging roept de overheid op om zo snel mogelijk maatregelen te treffen.

Op de berekening van de hoogte van de beslagvrije voet kwam recent al kritiek van deurwaarders en sociale raadslieden. Onder de nieuwe Wet werk en bijstand wordt die berekening nog ingewikkelder dan nu. Hierdoor komen er nog meer schuldenaren bij, waarschuwden de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

De NVVK is de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociale kredietbanken. Eind maart maakte de vereniging bekend dat het aantal huishoudens dat schuldhulp heeft ingeroepen is verdubbeld van 44 duizend sinds het begin van de crisis in 2008 naar 88 duizend vorig jaar. De gemiddelde schuld bedroeg in 2008 nog 29.900 euro en stond vorig jaar op 37.700 euro.