Normal_heup_implantaat

Om een heupoperatie te kunnen betalen moet een Amerikaan drie keer zo lang werken in vergelijking met een Nederlander. Dat blijkt uit de zogenoemde heupindex van het internationale adviesbureau PwC. Deze index vergelijkt het gemiddeld aantal uren dat een inwoner van een land moet werken om een heupoperatie te betalen. Alleen Zwitserland doet het beter dan Nederland. Dat meldt de Telegraaf.

Voor de heupindex werden tien landen vergeleken. De heupindex is bedacht in navolging van de Big Mac-index van The Economist, waarin de prijzen van een zelfde hamburger in verschillende landen naast elkaar worden gelegd. Het is een creatieve manier om de koopkracht en valuta van landen te vergelijken. De indexmethode blijkt ook bruikbaar om de reële kosten van zorg tussen landen te vergelijken. Naast de heupindex is er ook een index gemaakt voor staaroperaties en keizersneden. Uit de gegevens blijkt dat Nederland met deze veel voorkomende ingrepen hoog scoort en dat de gemiddelde kosten per ziekenhuisopname in Nederland relatief laag liggen.

Volgens econoom Jan Willem Velthuijsen weerlegt de heupindex het heersende idee dat de Nederlandse zorg duur is. 'Sterker nog, de index toont dat de we in Nederland juist heel kostenefficiënt ziekenhuiszorg verlenen. We lopen voor op landen als Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk als het gaat om het daarbij slim gebruiken van technologie om ziekenhuiszorg betaalbaar te maken', aldus Velthuijsen.

De gegevens uit de heupindex kunnen nuttig zijn voor zorginstellingen en politiek. Velthuijsen: 'Nederland heeft het imago dat de zorgkosten de pan uitrijzen en er worden talloze maatregelen genomen om in onder meer de ziekenhuiszorg te snijden. De heupindex laat zien dat het aan die kant juist mee valt.'

In Nederland wordt dertien procent van het bruto binnenlands product aan gezondheidszorg uitgegeven. Daarmee spendeert Nederland na de VS (achttien procent) het meest aan zorg.

© Nationale Zorggids