Ziekenhuizen in Nederland staan er financieel slecht voor. De situatie dreigt onhoudbaar te worden als er niet wordt ingegrepen. De toename van winsten en eigen vermogens in de sector verhullen een diepere crisis. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Accountantsorganisatie BDO waarschuwt in het rapport 'Benchmark ziekenhuizen 2013' dat het op het eerste gezicht goed lijkt te gaan met de financiën van de ziekenhuizen maar dat schijn bedriegt. Volgend jaar valt het financiële vangnet weg dat in 2012 door de overheid werd ingevoerd om ziekenhuizen te laten wennen aan grote wijzigingen in de sector. Volgens BDO zou een op de drie ziekenhuizen verlies draaien zonder dit vangnet.
De waarschuwing komt op een moment dat er een felle strijd aan de gang is tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de contracten van volgend jaar. De verzekeraars willen minder zorg inkopen omdat ziekenhuizen minder volume draaien. Ziekenhuizen zullen sterk interen op het eigen vermogen als er niet wordt ingegrepen, zegt een woordvoerder van BDO.
Ook de toenemende afhankelijkheid van de bank noemt BDO zorgwekkend. Volgens BDO hebben de ziekenhuizen vorig jaar 720 miljoen euro aan voorschotten van zorgverzekeraars verrekend, ongeveer de helft van het totaal uitstaande bedrag aan voorschotten. Dat is vaak betaald uit het werkkapitaal dat ziekenhuizen bij de banken lenen, stelt de BDO-woordvoerder. De schulden bij de bank zijn daardoor met twintig procent gestegen tot meer dan één miljard euro en er is minder cash voor handen.
BDO doet in het rapport diverse aanbevelingen om de financiële situatie van ziekenhuizen te verbeteren. Zo stelt BDO voor om het trage systeem van declaraties in de ziekenhuiswereld aan te pakken. Ook pleit de accountantsorganisatie voor meer samenwerking tussen sterke en zwakke ziekenhuizen.
© Nationale Zorggids