Gezonde mensen die zich met een zogenoemde full bodyscan willen laten screenen op kanker, hart- of vaatziektes hoeven in de toekomst mogelijk niet meer naar het buitenland af te reizen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil deze vorm van preventief gezondheidsonderzoek onder bepaalde voorwaarden toestaan. Dat meldt de Volkskrant.
De onderzoeken zijn nu in Nederland verboden. Als gevolg hiervan wijken duizenden mensen uit naar het buitenland om zich toch te laten doorlichten. Schippers heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de bodyscan, waarmee een uitgebreide preventieve screening kan worden gemaakt. Omdat niet elke screening even zinvol blijkt wil de minister weten aan welke criteria er moet worden voldaan en tegen welke risico's mensen moeten worden beschermd.
De Gezondheidsraad zal in de loop van volgend jaar met een advies komen. Er moet in kaart worden gebracht wat screening betekent voor de wachtlijsten en de vervolgkosten in de zorg. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kan ongericht onderzoek leiden tot onnodig vervolgonderzoek. Door zogenoemde fout-positieve uitslagen wordt er iets gesignaleerd wat bij nader onderzoek loos alarm blijkt te zijn. Ook zijn de huisartsen bang dat mensen zich onnodig patiënt gaan voelen. 'Bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk werd een hoger ziekteverzuim vastgesteld', zegt een woordvoerster van de NHG.
Op grond van de wet bevolkingsonderzoek is preventieve screening al wel toegestaan bij onderzoek naar borstkanker en baarmoederhalskanker. Vanaf volgend jaar komt er voor ouderen een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Bij de Gezondheidsraad, die de minister adviseert over bevolkingsonderzoek, ligt een aanvraag van een groep zorgverleners om via een bloedtest te mogen onderzoeken of een embryo genetische afwijkingen heeft, zoals het syndroom van Down.
© Nationale Zorggids