Nederland vergoedt nieuwe medicijnen veel trager dan Duitsland
In Nederland duurt het gemiddeld 404 dagen voordat een door EMA-geregistreerd medicijn vergoedt wordt. In Duitsland duurt dat 126 dagen en in Denemarken 169 dagen. De wachttijd in Nederland neemt ook nog eens toe, meldt Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
Europese brancheorganisatie Epfia liet onderzoeksbureau IQVIA een vergelijkend onderzoek doen naar 36 Europese landen en 167 medicijnen. Het gaat om middelen die tussen 2019 en 2022 zijn goedgekeurd. Afgelopen jaar liep in ons land de wachttijd flink op van 328 naar 404 dagen. De gemiddelde wachttijd in Europa nam ook toe naar 531 dagen.
Kankermedicijnen
Van de 48 goedgekeurde kankermedicijnen, kwamen er 21 beschikbaar in Nederland. Ter vergelijking: in Duitsland kwamen er 46 beschikbaar. Ons land kwam er slechter af dan twintig andere onderzochte landen in de EU.
De VIG vindt dat Nederlandse patiënten beter verdienen. “Er zijn uiteenlopende redenen waarom het lang duurt voordat patiënten toegang krijgen tot nieuwe medicijnen”, legt voorzitter Mark Kramer uit. Nederland heeft bijvoorbeeld een complex systeem voor vergoeding van geneesmiddelen. “Dat beteugelt weliswaar de medicijnuitgaven goed, maar vertraagt soms ook onnodig.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky