9 april 2025 om 13:03
< 1 min lezen

Minder mensen krijgen niet-vergoede receptplichtige geneesmiddelen voorgeschreven

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Het aantal gebruikers van geneesmiddelen die niet uit het basispakket worden vergoed is in 2024 met 5,1 procent afgenomen, maar de totale kosten zijn wel met 8,6 procent toegenomen. Slechts een klein deel van de receptplichtige geneesmiddelen wordt niet vergoed. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt de meeste medicijnen, maar niet allemaal. Sommige middelen vereisen een recept, maar vallen tóch buiten het vergoedingssysteem. Wie die middelen nodig heeft, draait dus zelf op voor de kosten.

Vitamine D

In totaal kochten 3,6 miljoen mensen vorig jaar een niet-vergoed medicijn op recept. Dat zijn er 180.000 minder dan het jaar ervoor. Vooral het aantal gebruikers van vitamine D kelderde. Nadat het middel in 2023 uit het basispakket verdween, schoot het gebruik eerst omhoog. Maar in 2024 zakte het aantal gebruikers met 20 procent, oftewel bijna 200.000 mensen. Mogelijk kiezen zij nu vaker voor een vrij verkrijgbare variant.

Vaccin tegen gordelroos

Ondanks de daling in gebruikersaantallen zijn de kosten juist gestegen. Dat komt deels door de populariteit van dure vaccins en medicijnen die buiten de vergoeding vallen. De prik tegen gordelroos bijvoorbeeld, moeten mensen meestal zelf betalen. Ook medicijnen tegen diabetes en obesitas jagen de kosten op.

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland