Meer Nederlanders wisselen van zorgverzekering
UTRECHT (Novum) – Meer Nederlanders zijn begin dit jaar overgestapt op een andere zorgverzekeraar. Vorig jaar wisselde nog 8,4 procent, dit jaar was dat tien procent, concludeert zorginstituut Nivel uit een onderzoek onder een eigen consumentenpanel.
De belangrijkste reden om te wisselen van zorgverzekeraar is de prijs van de basisverzekering en de aanvullende verzekering samen. Dit wordt door ruim een derde (34 procent) van de overstappers aangevoerd als reden. De premie van de basisverzekering is voor nog eens 21 procent reden over te stappen en veertien procent koos voor een andere verzekeraar vanwege de dekking van de aanvullende verzekering.
Door de veranderde samenstelling van het basispakket speelt de premie volgens het Nivel dit jaar mogelijk een belangrijkere rol bij het overstappen. De prijs voor het basispakket varieert dit jaar van 92 tot 119 euro per maand.
Mensen tot 39 jaar wisselen nog het vaakst (16,5 procent). Van de mensen tussen 40 en 64 jaar wisselde 6,1 procent en van de 65-plussers wisselde slechts 1,6 procent. Jongeren wisselden in voorgaande jaren ook vaker dan ouderen, maar de verschillen zijn dit jaar wel groter geworden.
Twintig procent van de Nederlanders heeft dit jaar bezuinigd op de zorgverzekering. Dat deden ze niet alleen door van verzekeraar te veranderen, maar ook door een hoger eigen risico te nemen of de aanvullende verzekering op te zeggen.
Voor het onderzoek zijn vragenlijsten naar vijftienhonderd leden van een consumentenpanel van het Nivel gestuurd. De conclusies zijn gebaseerd op de antwoorden van 875 leden. De groep was wat leeftijd en geslacht betreft niet helemaal representatief voor de Nederlandse bevolking, daarom wogen de antwoorden van sommige leden zwaarder dan die van andere.