Levenseindekliniek praat weer met verzekeraars
(Novum) – De actie van euthanasievereniging NVVE om de Levenseindekliniek vergoed te krijgen begint vruchten af te werpen. Het voortbestaan loopt gevaar omdat veel zorgverzekeraars weigeren de kosten van euthanasie te vergoeden, maar de kliniek laat donderdag weten dat met verscheidene zorgverzekeraars opnieuw wordt onderhandeld over vergoeding van euthanasie via de Levenseindekliniek. Nu doen alleen Menzis en ONVZ dat.
Zorgverzekeraars zijn deze week ‘bedolven’ onder brieven van verzekerden die aandringen op vergoeding. In de voorbeeldbrief die de 147 duizend NVVE-leden kregen om door te sturen naar hun verzekeraar wordt euthanasie een essentieel onderdeel van de basiszorg genoemd. In de brief staat dat als die zorg niet wordt vergoed, dat een reden kan zijn een andere verzekeraar te zoeken.
VGZ, een van de vier grootste verzekeraars, heeft gezegd een contract te willen sluiten met de Levenseindekliniek. Met DSW en enkele andere kleine zorgverzekeraars staan gesprekken gepland. Ook mensen die geen lid zijn van de NVVE kunnen de actie steunen. Daarvoor is de website geachtezorgverlener.nl gelanceerd.
De kliniek probeert sinds de oprichting vorig jaar maart contracten te sluiten met de verzekeraars. Huisartsen hebben al zo’n contract en kunnen kosten van euthanasie wel declareren. De kliniek liet begin deze maand weten te vrezen voor het voortbestaan als de verzekeraars de kosten niet gaan vergoeden.
De Levenseindekliniek biedt euthanasie aan mensen die hier wettelijk wel voor in aanmerking komen, maar geen medewerking van hun arts krijgen. Relatief veel niet-terminaal zieken wenden zich tot de kliniek, onder wie demente mensen, psychiatrisch patiënten en ouderen met een ‘voltooid leven’. In de ruim anderhalf jaar van haar bestaan kwamen meer dan elfhonderd euthanasieverzoeken binnen, waarvan er ruim tweehonderd zijn gehonoreerd.
De kliniek voor ‘gespecialiseerde laatste hulp’ wordt nu gefinancierd uit giften, schenkingen en subsidies.