Late zorgoverstappers betalen vaak dubbele premie in januari
Honderdduizenden consumenten die eind december zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering merken dat de oude verzekeraar de premie voor januari nog bij ze int, terwijl de nieuw polis ook betaald moet worden. Dat meldt de Telegraaf.
In november en december kunnen consumenten overstappen naar een andere zorgverzekering. In de laatste jaren stapten ruim een miljoen verzekerden per jaar over. Een groot deel doet dat pas rond de feestdagen, in de laatste weken. Verzekeraars versturen medio december al de opdrachten voor de incasso van januari aan banken, waardoor het kan voorkomen dat de verzekerde te maken krijgt met een dubbele afschrijving. De onterecht betaalde premie wordt aan de overstappers terug gestort, maar dat kan wel even duren.
Christine Rompa van zorgverzekeraar Achmea laat weten dat dit bij alle zorgverzekeraars voorkomt. ‘Als consument had je dit zelf kunnen voorkomen door al in november of begin december over te stappen.’ De grote zorgverzekeraars waaronder Achmea, CZ en VGZ erkennen dat dit bij hen aan de orde van de dag is. Als iemand op oudjaarsdag overstapt, dan biedt de nieuwe verzekeraar aan de oude polis op te zetten. Die afmeldingen worden dan pas in de eerste week van januari geregeld. Daarna regelt de oude verzekeraar met de bank dat het geld wordt teruggestort naar de overstappers.
Volgens woordvoerders van de grote verzekeraars is deze gang van zaken niet te voorkomen. De mogelijkheid om het innen van premies voor januari uit te stellen tot half januari heeft als nadeel dat verzekerden de premie van januari en februari vlak na elkaar betalen. Volgens de verzekeraars is het handiger om de premie aan het einde van de maand af te schrijven, wanneer consumenten hun salaris ontvangen hebben.
© Nationale Zorggids