
Kosten voor niet-gecontracteerde zorg: nog altijd veel patiënten verrast
Voor veel patiënten komt de schrik pas achteraf: een flinke rekening voor zorg die ze dachten vergoed te krijgen. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 14 procent in 2024 terechtkwam bij een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Bijna de helft wist dat niet vooraf en moest onvoorbereid zelf bijbetalen. Dit meldt Patiëntenfederatie Nederland.
Van die groep ontdekte 39 procent het pas tijdens de behandeling, nog eens 39 procent zelfs pas ná afloop. De rekening of een afgewezen declaratie was de eerste waarschuwing. In veel gevallen liepen de kosten op tot honderden euro’s. Dat is volgens Patiëntenfederatie Nederland extra wrang, omdat 78 procent van deze patiënten daar terechtkwam via een verwijzing van een huisarts of specialist. “Huisartsen, andere verwijzers en zorgaanbieders moeten hierin meer verantwoordelijkheid nemen en patiënten vooraf beter informeren”, zegt Arthur Schellekens van Patiëntenfederatie Nederland.
Nauwelijks verbetering
Hoewel sommige mensen bewust kiezen voor niet-gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld vanwege snellere toegang of specialistische kennis, blijft het probleem dat veel anderen hier ongewild in terechtkomen. En dat gebeurt al jaren. In vergelijking met 2023 is er nauwelijks verbetering zichtbaar.
De Patiëntenfederatie doet daarom een dringende oproep aan huisartsen, specialisten én zorgverzekeraars om beter inzicht te geven. Alle betrokken partijen zouden moeten kunnen nagaan of de zorgverlener waarnaar verwezen wordt, gecontracteerd is met de verzekeraar van de patiënt. “Je wilt inzicht in de kosten die voor eigen rekening komen nog voordat de zorg start.”