Kamer wil vermogensheffing AWBZ aanpassen
DEN HAAG (Novum) – Alle Kamerfracties willen dat de vermogensinkomensbijtelling in de AWBZ wordt aangepast. Dat bleek donderdag in het debat over de effecten van de regeling, die sinds 1 januari van kracht is. Een grote meerderheid wil de wet, die mensen met een groot vermogen meer laat betalen voor langdurige zorg, versoepelen. Aanpassing lijkt dan ook onontkoombaar.
Het principe dat mensen met een groot vermogen meer betalen voor hun zorg staat voor de meeste fracties niet ter discussie. Alleen de PVV, die eerder overigens wel instemde met de wet, vindt het ‘intrinsiek verkeerd’. “Mensen betalen meer terwijl ze hetzelfde krijgen”, zei PVV-Kamerlid Fleur Agema.
Mensen met een vermogen van meer dan 21 duizend euro moeten zelf meer bijdragen als ze in een instelling terechtkomen. Deze regeling pakt voor sommigen slecht uit. Mensen die een letselschadevergoeding hebben gekregen moeten ook bijbetalen, maar dat vinden onder meer coalitiepartijen VVD en PvdA onterecht.
Het schrappen daarvan hoeft niet veel extra geld te kosten, zei PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zou aan hem hebben medegedeeld dat hier geen extra geld voor gevonden hoeft te worden, zo verklaarde Van Dijk tijdens het debat. Daarop ontstond beroering in de plenaire zaal.
SP-Kamerlid Lenske Leijten en PVV-Kamerlid Fleur Agema vermoedden dat achter de schermen een deal was gesloten en dat sommige partijen meer informatie van Van Rijn hadden gekregen dan andere. Ze eisten schorsing van het debat. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wist de gemoederen te sussen en beloofde, gesteund door een Kamermeerderheid, dat in de dinerpauze alle partijen dezelfde informatie krijgen van het kabinet.
Naast een regeling voor mensen met een schadevergoeding lijkt de regeling ook te worden versoepeld voor mensen die in een verzorgingstehuis terechtkomen en hun huis niet kunnen verkopen. Nu wordt de waarde van dit huis na vier jaar als vermogen gezien. Mogelijk wordt ook de grens van 21 duizend euro opgetrokken.