In debat bij zorgverzekeraar VGZ over ‘Leefstijl als medicijn’
Zorgverzekeraar Coöperatie VGZ organiseert in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO een debat met als onderwerp Leefstijl als medicijn. Dit debat vindt op donderdagavond 7 december plaats bij Corpus in Oestgeest. Op de avond staat het aanpassen van de leefstijl om als medicijn te dienen centraal. Dit meldt VGZ.
Veel klachten en (chronische) ziektes hangen samen met onze leefstijl. Met medicijnen kunnen veel verschijnselen onderdrukt worden, maar de oorzaak wordt er niet mee aangepakt. Is het niet veel fijner voor patiënten als ze geen medicijnen meer nodig hebben? Programma’s als Keer diabetes Om laten zien dat andere voeding een effectief medicijn kan zijn bij Diabetes type 2.
Leefstijl als medicijn klinkt als een mooie belofte, maar wie is daarvoor aan zet? De patiënt zelf, de zorgaanbieder of toch de zorgverzekeraar? En moet er niet veel meer aandacht komen voor preventie, of misschien zelfs een belasting op suikerhoudende producten? Op 7 december wordt hierover gesproken onder leiding van Ruud Koolen, journalist en uitgever van Zorgvisie en Skipr.
Tijdens het debat komen onder andere 3 inspirerende deelnemers aan het woord, namelijk prof. dr. Hanno Pijl, Internist-endocrinoloog bij het LUMC en Ben van Ommen, Hoofdonderzoeker Leefstijl als Medicijn bij TNO. Ook Maaike de Vries, directeur van Keer Diabetes Om en Pieter Barnhoorn, huisarts met praktijk in Leiden, zullen aanwezig zijn tijdens het debat. Daarnaast komen er ook nog andere deskundigen, zorgverleners én patiënten aan het woord.
Het debat Leefstijl als medicijn van VGZ is gratis toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp. Opgave kan via de website van de zorgverzekeraar.
Door: Redactie Nationale Zorggids