Huisartsen vragen om meer aandacht voor behandeling vluchteling
Huisartsen zouden meer voorzieningen moeten krijgen bij de behandeling van vluchtelingen. Daarvoor pleit de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in een spoedoverleg tussen de overheid, gemeenten en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zorgverzekeraars dekken nu nog niet (voldoende) de kosten die gemaakt worden tijdens een consult. Dit meldt Skipr.
Vluchtelingen die status hebben gekregen, worden vanuit het AZC verspreid over de omliggende gemeenten. Zij spreken op dat moment bijna geen Nederlands, zijn nog niet verzekerd en hebben een huisarts nodig. Hoewel de medische hulpverlening wel geboden wordt, kunnen huisartsen en patiënten geen of onvoldoende aanspraak maken op vergoedingen van zorgverzekeraars.
Voor huisartsen is het essentieel om gebruik te maken van de tolkentelefoon. Op deze manier kan de arts gerichte vragen stellen over de gezondheid en klachten van de patiënten. Deze telefonische dienst wordt echter niet vergoed door de verzekeraars. Voor vluchtelingen in het AZC of crisis noodopvang worden deze kosten wel betaald.
Daarnaast zitten veel vluchtelingen is een overgangsfase waarbij ze niet meer onder het AZC vallen, en zelf nog geen zorgverzekering hebben afgesloten. Hierdoor is het voor huisartsen niet mogelijk om de kosten van het consult te declareren, en blijkt het bijna onmogelijk om patiënten te verwijzen of medicatie voor te schrijven. Het LHV ziet een reëel risico dat deze mensen niet de zorg krijgen die ze verdienen. Het crisisoverleg tussen de overheid, gemeenten en het COA zou op korte termijn met een oplossing moeten komen.
© Nationale Zorggids