Hogere zorgpremie leidt mogelijk tot meer zorgmijders: ‘Extra kosten niet te dragen’
De verhoging van de zorgpremie leidt ertoe dat de toegang tot de zorg verder onder druk komt te staan. Dat zegt Patiëntenfederatie Nederland, die vreest dat mensen minder vaak een aanvullende verzekering nemen en daardoor zorg mijden als ze meer moeten betalen. “We zien de premies elk jaar stijgen. Steeds meer patiënten kunnen die extra kosten er niet bij hebben”, zegt een woordvoerder.
DSW maakte zoals elk jaar als eerste zorgverzekeraar de premie voor volgend jaar bekend. De basisverzekering stijgt met 9,50 euro per maand. Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars hun premie voor 2025 bekend.
Aanvullende zorgverzekering
De hogere zorgpremie kan volgens de Patiëntenfederatie gevolgen hebben voor het afsluiten van een aanvullende verzekering. “Dat kan heel negatief uitpakken”, zegt de woordvoerder. “Mensen nemen dan de zorg niet af die ze nodig hebben, zoals fysiotherapie. Dat kan heel negatief uitpakken.”
Eigen risico afschaffen
De Patiëntenfederatie maakte zich al zorgen over de wachtlijsten en de stijgende zorgkosten, die volgens de woordvoerder eveneens leiden tot het mijden van zorg. “Mensen gaan niet meer naar de dokter of tandarts uit angst voor de rekening.” De organisatie vindt het goed dat het nieuwe kabinet het eigen risico wil verlagen, maar er is volgens de woordvoerder meer nodig om “de stapeling van zorgkosten aan te pakken”. “De mondzorg en fysiotherapie moeten deels terug in het basispakket. Ook zijn wij voorstander van afschaffing van het vrijwillig eigen risico, voor meer solidariteit in het stelsel.”
Door: ANP