‘Gezonde verzekerden leveren zorgverzekeraars geen geld meer op’
Omdat het risicovereveningssysteem per 2024 is aangepast, leveren gezonde verzekerden zorgverzekeraars straks geen geld meer op. Emeritus-hoogleraar Zorgverzekeringen Wynand van de Ven stelt zelfs dat het zorgstelsel dan eindelijk gaat functioneren zoals het ooit bedoeld was. Hij noemt het gênant dat verzekeraars bijna 20 jaar lang een financiële prikkel kregen om chronisch zieken te weigeren. Dit meldt NRC.
Binnen het risicovereveningssysteem krijgen zorgverzekeraars geld van de overheid als zij relatief veel mensen met hoge zorgkosten in hun portefeuille hebben. In 2023 kregen zorgverzekeraars hier 29,5 miljard euro voor. In 2024 is hier 32,4 miljard euro voor beschikbaar gesteld. Hiervan gaat meer geld naar verzekeraars met klanten in hun bestand die hele dure geneesmiddelen gebruiken.
Tweelingpolissen maakten onderscheid tussen gezond en ongezond
Jarenlang was de compensatie die de verzekeraars kregen lager dan de kosten die ze voor deze verzekerden maakten. Hierdoor leden ze verlies op ongezonde verzekerden en weerden ze deze liever. Dit is volgens de wet eigenlijk niet toegestaan: verzekeraars moeten iedereen die zich aanmeldt accepteren. Een manier om dit te omzeilen was de tweelingpolis. Twee polissen met ongeveer dezelfde voorwaarden, waarvan één een lagere premie heeft met eenvoudige aanvullende polissen en een polis met een duurdere premie waar uitgebreide aanvullende verzekeringen bij hoorden. De eerste was aantrekkelijk voor gezonde klanten en de twee optie voor klanten met gezondheidsproblemen.
Financieel gelijk
Nu de wet is aangepast, zijn alle verzekerden financieel gelijk en kunnen verzekeraars niet meer profiteren van gezonde verzekerden. Verzekeraars zetten hun tweelingpolissen niet in de ijskast, maar hebben de premieverschillen wel kleiner gemaakt. Gevolg is wel dat polissen die dit jaar het goedkoopst zijn, voor volgend jaar flink duurder worden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky