Gemeente hechten veel waarde aan minimapolis die zorgmijding tegengaat
25 november 2024 om 13:01
< 1 min lezen

Gemeente hechten veel waarde aan minimapolis die zorgmijding tegengaat

In Nederland biedt 95 procent van de gemeente een collectieve zorgverzekering voor minima. De grootste aanbieder van de minimapolis is VGZ. Deze is actief in 153 gemeenten. In de meeste gevallen is de verzekering beschikbaar voor mensen tot 110 procent van de bijstandsnorm, maar er zijn gemeenten die 150 procent van de bijstandsnorm hanteren. Ook zijn de premiebijdragen niet overal hetzelfde. Dit meldt de Telegraaf. 

Volgend jaar stijgen de zorgpremie en zorgkosten weer flink. Zorgpolissen voor minima moeten ervoor zorgen dat zij geen zorg mijden. Volgens zorg- en armoedewethouder Mariëlle Vavier zijn de gezondheidsverschillen in Den Haag enorm. De stad telt flink wat mensen die op of onder de armoedegrens leven en daarom de dokter vermijden. Om te voorkomen dat ze van de regen in de drup belanden, is er voor mensen met een inkomen tot 150 procent van de bijstandsnorm een gemeentepolis van VGZ. Deze biedt een basisverzekering én aanvullend pakket voor vergoede bezoekjes aan de tandarts of fysiotherapeut, tegen een gereduceerd tarief. Den Haag betaalt namelijk een deel van de kosten.

Minder betalingsachterstanden

Veel verzekeraars die met gemeenten samenwerkingen binnen een minimapolis, werken aan vroegsignalering. VGZ trekt bijvoorbeeld bij een betalingsachterstand van twee of drie maanden aan de bel bij de gemeente, die daarna bij de verzekerde op bezoek komt om advies en ondersteuning te bieden. “En dat levert goede resultaten”, zegt Vavier. Gemeentepolissen blijken tot 40 procent minder betalingsachterstanden bij verzekerden te leiden, blijkt uit onderzoek in opdracht van BS&F – initiatiefnemer van deze zorgverzekering.

Niet de goedkoopste

Zijn gemeentepolissen goedkoper dan de goedkoopste reguliere zorgverzekering? Nee, maar bij budgetpolissen zijn mensen bijvoorbeeld niet aanvullend verzekerd. Moeten ze dan toch onverhoopt naar de tandarts, dan moeten ze zelf voor de kosten opdraaien. “En dan krijg je dus mensen die de tandarts maar overslaan. Met alle gevolgen van dien”, aldus VGZ.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Revalidatieartsen trekken kort geding tegen Zorginstituut over IMSR in

    10 januari 2025 om 10:17
    • Zorgverzekering

    Ruim 4,5 miljoen Nederlanders gedupeerd door medicijntekorten in 2024

    9 januari 2025 om 12:32