Eigen risico steeds minder vaak verhoogd
De trend van de afgelopen jaren zet door: ook dit jaar kiezen minder verzekerden voor een verhoogd eigen risico bij hun zorgverzekering. Vergelijkingssite Geld.nl zit dat ongeveer een kwart van alle overstappers op dit moment kiest voor een hoger eigen risico. Vorig jaar koos 28 procent hiervoor en voor verzekeringsjaar 2023 koos bijna 40 procent nog voor een verhoog eigen risico. Dit meldt Geld.nl.
Driekwart van de overstappers kiest voor een standard eigen risico. 80 procent van de vrouwen kiest hiervoor, tegenover 70 procent van de mannen. Dit betekent dus dat een vijfde van de vrouwen voor een verhoogd eigen risico kiest en bijna een derde van de mannen. Paul Huibers van Geld.nl weet niet wat de reden is dat vrouwen minder vaak een hoger eigen risico afsluiten dan mannen. “Het kan zijn dat vrouwen minder risico nemen dan mannen. Het kan ook zijn dat mannen minder zorg gebruiken of zichzelf gezonder inschatten dan vrouwen.”
Ouderen verhogen minst vaak
Van de verzekerden die wel kiest voor een verhoogd eigen risico, zijn de meesten tussen de 35 en 45 jaar. Ouderen van 65 jaar en ouder kiezen hier het minst vaak voor. Hier is wel een duidelijke verklaring voor, namelijk dat ouderen vaker een grote zorgbehoefte hebben. De jongste verzekerden van 18 tot en met 25 jaar kiezen ook minder vaak voor een hoger eigen risico, omdat ze hier veelal financieel niet op berekend zijn. “Dan is een standaard eigen risico de beste keuze”, concludeert ook Huibers.
Minder aantrekkelijke korting
Zorgverzekeraars bieden een steeds minder hoge korting bij het verhogen van het eigen risico, waardoor minder mensen hiervoor kiezen. Bij de zorgverzekering 2023 leverde dit nog maximaal 300 euro op. Dit jaar komt het maximum niet boven de 270 euro. VinkVink verlaagde de korting bij het eigen risico zelfs van 120 euro naar 60 euro. “Hier staat dan wel weer de scherpste premie bij een standaard eigen risico van 385 euro tegenover.” Een verhoogd eigen risico is desondanks nog altijd aantrekkelijk voor mensen die verwachten weinig zorg nodig te hebben en genoeg geld hebben om de kosten op te vangen. Mensen met een chronische ziekte of met een dure ziekenhuisbehandeling op de planning doen er goed om het eigen risico niet te verhogen.