
Duur medicijn tegen beenmergkanker mogelijk vergoed bij prijskorting
Het medicijn cilta-cel, met merknaam Carvykti, kan uit het basispakket vergoed worden als de fabrikant de prijs met minstens 35 procent verlaagt. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan ministe Fleur Agema van Volksgezondheid. Cilta-cel kan het leven verlengen van mensen met multipel myeloom, ook bekend als de ziekte van Kahler. Dit meldt Zorginstituut Nederland.
Cilta-cel is een CAR-T-celtherapie. Hierbij bewerken artsen witte bloedcellen buiten het lichaam en plaatsen ze deze terug, zodat ze kankercellen kunnen herkennen en aanvallen. Het medicijn is bedoeld voor patiënten die al minstens drie andere behandelingen hebben gehad. Een studie laat zien dat na drie jaar behandeling ruim 60 procent van de patiënten nog leeft. Hoe lang het effect precies aanhoudt, is nog onzeker.
Onbetaalbaar zonder prijsverlaging
De huidige kosten van een eenmalige behandeling met cilta-cel bedragen 420.000 euro per patiënt. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 140 patiënten in aanmerking, wat de totale kosten op 38 tot 46 miljoen euro per jaar brengt. Het Zorginstituut vindt dat het medicijn alleen kan worden vergoed als de prijs aanzienlijk daalt, met minimaal 35 procent. Het zorgbudget moet namelijk zo effectief mogelijk worden besteed.
Herbeoordeling dankzij betere informatie
In 2022 kreeg cilta-cel nog een negatief advies voor vergoeding, omdat de fabrikant onvoldoende informatie gaf over de kosten en effectiviteit. Dit keer heeft de fabrikant wel de nodige gegevens aangeleverd. Op basis daarvan kan het Zorginstituut beoordelen of cilta-cel zijn prijs waard is.